1 Ekim 2010 Cuma

ALTININ ONSU NEREYE KADAR YÜKSELECEK?

Eylül ayı ortasından beri rekor kıran altında önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleneceğine ilişkin Goldaş Kuyumculuk Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Çağdaş Küçükemiroğlu şu yorumda bulundu:

"Amerikan Merkez Bankası FED’in ekonomiyi canlandırmak amacıyla devlet tahvili alımlarını hızlandıracağına yönelik spekülasyonlar, hafta ortasında Amerikan dolarının, içerisinde avro ve Japon Yeni’nin de olduğu dövizlerden oluşan sepet karşısında sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesine ve altın fiyatlarının Eylül ayı ortasından beri dokuzuncu defa rekor kırmasına yol açtı.
Amerikan Dolarının altı ana ara birimi karşısında değerini ölçen Dolar Endeksi 78.616’ya gerileyerek 28 Ocak’tan beri gördüğü en düşük seviyeye indi. Dolar ayrıca avro karşısında dün, 15 Nisan’dan bu yana gördüğü en kötü seviye olan $1.3639’ı denedi. Ardından avro/dolar paritesi bugün dolar aleyhine ilerleyerek 1,3745 seviyelerini zorlamaya başladı.
Aralık vadeli altın kontratları Çarşamba günü yeni bir rekor kırarak 1,314.80 dolar/ons seviyesine ulaştı. Spot altın ise 1,315.74 dolar/ons ile yeni bir zirve yaptı.


1450 DOLAR BEKLENTİSİ
Piyasalarda merkez bankalarının ekonomik krize karşı şu ana kadarki yaklaşımları göz önüne alınarak altının önümüzdeki yıl içerisinde 1,450 dolar/ons seviyelerine yükselmesinin beklendiği konuşuluyor.
Piyasalar, dün Moody’s’in İspanya’nın kredi notunu AA1’e düşürmesine ise çok az tepki verdi. İrlanda ve Portekiz’de faizlerin rekor seviyede artması altın lehine etki yaratmaya devam ediyor. Hafta kapanırken spot altın fiyatı 1,315 dolar/ons üzerinde güçlü bir seyir izliyor. Avro/dolar paritesinin 1.3700 üzerinde işlem görmeye devam etmesi altındaki yükselişi destekleyen en önemli etken. Bu yükselişte yatırımcıların başta ABD olmak üzere küresel ekonomiye yönelik kaygıları nedeniyle güvenli yatırım aracı olarak altını tercih etmesi ve merkez bankalarının rezerv çeşitlemesine giderek altın alımına yönelmeleri önemli rol oynadı.
Mevcut seviyeler itibariyle psikolojik ve teknik direnç seviyelerini ısrarlı bir şekilde aşmış olan altın ons fiyatının, yakın vadede bir realizasyon (düzeltme) gerçekleştirmesi muhtemel olup, ABD ekonomisine yönelik beklenen verilerin söz konusu fiyat hareketinde belirleyici olacağı açık."

Hiç yorum yok: