Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, yıl sonuna doğru yabancı yatırımcıların pozisyonlarını kapatması nedeniyle dolara olan talebin artacağını, TL'nin değer kaybedeceğini söyledi. Demiray, yıl sonunda dolar kurunu 1.56 TL, euro-dolar paritesini ise 1.25 ile 1.30 arasında öngördü. Küresel krizin henüz bitmediğine işaret eden Demiray, ancak Türkiye açısından sıkıntılı bir durum olmadığını vurgulayarak 'Döviz likiditesinde sıkıntı yok. Eski devalüasyonlar dövizin bitmesiyle ortaya çıkardı ama şimdi döviz bol, kulaklarımızdan fışkırıyor' dedi.
Aykut Demiray, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, ABD'nin resesyondan çıkışında en önemli göstergenin tarım dışı istihdam olacağını vurgulayarak, 'En son verilere göre son bir ayda 95 bin kişi işini kaybetti. Kriz bitmedi hala sorunlar devam ediyor' diye konuştu. ABD'nin hem doların değerini düşük tutmak hem de ekonomiye para enjekte etmek için bol para bastığına değinen Demiray, 'Bu para da neticede bizim gibi gelişen piyasalara geliyor ve paramızın değerlenmesine neden oluyor. Merkez Bankası'nın döviz alımlarıyla şu anda 77 milyar dolar olan döviz rezervleri yıl sonuna kadar 100 milyar dolarlara çıkacak. Ani kriz durumunda ilk aşamada çıkacak paranın 36 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. 100 milyar dolar rezerve sahip olan bir ülkede de bunun çok fazla etkisi olmaz' dedi.
2020'de 400 milyar $ hedefi
DEMİRAY, İş Bankası'nın asıl büyüme alanının Türkiye olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'de 100 bin kişiye düşen şube sayısının 13, Avrupa ortalaması ise 45. Hala gidecek yolumuz var. Şube açarak aktiflerimizi büyüterek 2020'de 400 milyar dolar aktif büyüklüğe ve yüzde 10 sermaye yeterlilik rasyosuna ulaşmayı öngörüyoruz' dedi.
Erbil ve Bağdat şubesi açılışa hazır
DEMİRAY 'Yıl sonuna kadar Rusya'daki banka alma planını bitiririz. Azerbeycan'da şube açılışına ilişkin başvurumuz bir yıldır bekliyor. Hızlandırmak için çeşitli girişimlerimiz var. Irak Erbil ve Bağdat'ta şube açmak üzereyiz. Suriye'de temsilcilik açmak üzereyiz. Kazakistan ve Ukrayna düşüncemiz içerisinde. Ayrıca Balkan ülkeleri de dikkatimizi çekiyor. Biz Türkiye'de düşe kalka iyi bankacılık yapmayı müşteriye hizmet etmeyi öğrendik. Bu bilgi birikimizi komşu ülkelere de sunacağız ' diye konuştu.
Bank Sofia 40 milyon dolara İş Bankası'nın
İŞ Bankası uzun süredir gündeminde olan Rus Bank Sofia'nin satın alınmasına ilişkin sözleşmeyi imzaladı. Buna göre İş Bankası 36 milyon doları hisse devri sırasında, 4 milyon doları hisse devrini izleyen 1 yıl vadede olmak üzere 40 milyon dolar ödeyecek. Bankadan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 'Rusya'da faaliyet gösteren Closed Joint Stock Company Bank Sofia'nın % 100 hissesinin satın alınmasına ilişkin Hisse Alım Sözleşmesi , bankamız ile yukarıda isimleri belirtilen satıcılar arasında 25.10.2010 tarihinde Moskova'da imzalanmıştır. 400 çalışanı bulunan Bank Sofia'nın 6 şubesi ve 7 temsilciliği bulunmaktadır. Bank Sofia 31.12.2009 tarihi itibarıyla yaklaşık 127 milyon dolar aktif toplamına ve 28 milyon dolar özkaynağa sahiptir. Hisse devri için, Türkiye'de BDDK, Rusya'da ise Rusya Hükümet Komisyonu ve Rusya Merkez Bankası'nın onayı gerekmektedir. Hisse devri söz konusu otoritelerin onayını müteakip gerçekleşecektir.
Mevduatta vade tedbirle uzamaz
Mevduatta vade yapısını uzatmak için munzam karşılıkların azaltılması gibi önlemlerin çok fazla işe yaramayacağını ileri süren Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, şunları söyledi: Bence bu insanın kafası ile ilgili olan bir şey. Kolay kolay alınacak tedbirlerle değiştirilemez. İnsanları uzun vadeli mevduata zorlamanız zor. Son 10 yılda TL'de kalan insanlar çok büyük para kazandı ama tasarruflarını dolarda tutanlar para kaybettiler. Ama hala 100 milyar dolarlık döviz hesabı var. İki neden var. Yüksek fiyatla döviz almışlar şimdi düşük fiyatla satıp zarar etmek istemiyorlar. İkincisi; psikolojik, 'Yarın Türkiye'de ne olacağı belli olmaz' korkusu var. Aynısı vade yapısında da var.'
Ayfer ARSLAN
26 Ekim 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder