29 Ekim 2010 Cuma

TOBİN VERGİSİ NEDİR?

Sıcak paraya Tobin vergisi önerisi son zamanlarda sıkça gündeme getirilmeye başlandı. En son TUSKON Arjantin'in yaptığı gibi Türkiye'nin de ülkeye giren kısa vadeli sermaye hareketlerine Tobin vergisi uygulanmasını önerdi.
Aslına bakarsanız; bu öneriyi ilk kez 2004 yılında İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince DÜNYA Gazetesi'ne verdiği röportajda ortaya atmıştı. Ve o günden bugüne de hep tartışılıyor.
Özince, Tobin vergisine ilişkin o tarihlerde bakın neler demişti:
"Şimdi benim burada Merkez Bankası'na kızmaktansa şöyle bir düşüncem var. Sıcak para olarak adlandırdığımız yatırımların spekülatif hareketlerini önlemek için bazı Latin Amerika ülkelerinde Tobin vergisi denilen bazı stabilazörler uygulanmış. Yabancı yatırımcı ani oynaklıklarda hızlı giriş çıkışla sığ piyasayı bozmasın diye uzun vadeye yöneltiyorsunuz. Kısa vadede çıkarsa vergi alıyorsunuz. Ben vergi konsun demiyorum ama Merkez Bankası bunu mutlaka değerlendirsin diyorum."

TOBİN VERGİSİ NEDİR?
Amerikalı Nobel ödüllü iktisatçı James Tobin
ilk kez 1971 yılında, spekülatif amaçlı kısa vadeli sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi yoluyla, piyasa hassasiyetlerinin azaltılabileceğini ve döviz spekülasyonlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini savundu. Tobin, piyasa dalgalanmalarına karşı dövizli işlemler üzerinden, binde 1 ile binde 5 oranında vergi alınmasını önerdi.

Hiç yorum yok: