9 Ekim 2010 Cumartesi

ALTINDA ORTA VE UZUN VADEDE YÖN YUKARI

Goldaş Kuyumculuk Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Çağdaş Küçükemiroğlu'nun altının orta ve uzun vadede nasıl bir yön izleyeceğini şöyle yorumladı:

KISA VADEDE SATIŞLAR GELİR
Altın içinde bulunduğumuz haftada da yükselişine devam etti. Spot piyasada Perşembe günü 1,365.00 dolar/ons seviyesine yükselen altın, gelen kâr satışlarının etkisiyle 1,325.00 dolar/ons seviyesine geriledi. Altın bir hafta önce 1,308.50 dolar/ons, bir ay önce 1,258.00 dolar/ons ve bir yıl önce 1,047.00 dolar/ons fiyat seviyelerinde işlem görüyordu. Kısa vadede kâr realizasyonlarından kaynaklanan bir düzeltme ihtimali güçlü olsa da orta ve uzun vadede yukarı yönlü güçlü trend devam ediyor. Buna ek olarak, dün Comex piyasasındaki vadeli altın kontratları yeni bir rekor kırarak Aralık kontratında 1,351.00 dolar/ons seviyesini gördükten sonra geriledi ve Cuma günü sabah saatlerinde 1,333.00 dolar/ons seviyesinden işlem görmeye devam etti.

DOLAR ENDEKSİ DÜŞÜK SEVİYEDE
Amerikan dolarının altı anapara birimi karşısında değerini ölçen Dolar Endeksi, sekiz buçuk ayın en düşük seviyelerinden geri gelirken avro zayıfladı. Avrupa hisse senedi piyasalarındaki kazançlar ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in İrlanda’nın uzun vadeli yabancı para ve ülke parası cinsinden borçlanma görünümünü A+ dan AA- ye düşürerek negatif izlemeye alması nedeniyle sınırlı kaldı. Piyasalar bugün açıklanacak Amerikan tarım dışı istihdam rakamları yüzünden endişeli bekleyişlerini devam ettiriyor. İstihdamdaki olası bir gerileme büyük bir olasılıkla Amerikan Merkez Bankası FED’in daha agresif olarak bir gevşeme politikası izlemesini tetikleyecektir.

IMF'İN ABD ENDİŞESİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl ve 2011 için Amerikan ekonomisi için öngördüğü büyüme tahminini tüketici harcamalarındaki azalmayı sebep göstererek yavaş bir düzelme olacağı beklentisiyle düşürdü. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm raporunda dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin bu yıl yüzde 2.6 büyüyeceğini öngördü. IMF’nin Temmuz ayındaki projeksiyonu ise yüzde 3.3’dü. Aynı raporda IMF, ABD’yi artan bütçe açıklarını kontrol altına alması gerektKalıniği konusunda dikkatli olmaya çağırdı. IMF, ABD’nin finansal durumunun piyasalarda yaratacağı rahatsızlıkların uluslararası piyasalarda faizlerin artmasına neden olabileceğini belirtti.

1260 DOLARA GERİLEME OLASILIĞI
Dünkü kapanış itibariyle öncelikle kısa vadeli olarak bir geri dönüş sinyali veren altın ons fiyatının, yakın vadede bir realizasyon (düzeltme) gerçekleştirmesi muhtemel olup, ABD ekonomisine yönelik beklenen verilerin söz konusu fiyat hareketinde belirleyici olacağı açıktır ve bugün 1,312.00 dolar/ons seviyesinin altında kapanması halinde dün verdiği düşüş sinyali ertesinde kısa vadeli olarak 1,260.00 dolar/ons seviyelerine gerileme ihtimali kuvvetlenecektir. Ancak bu orta ve uzun vadede yukarı yönlü trendin değiştiği anlamına gelmez.

Hiç yorum yok: