11 Ekim 2010 Pazartesi

BU HAFTANIN STRATEJİSİ NE OLACAK?

Küresel krizden çıkışta gelişmiş ülkelerin rekabet gücünü korumak amacıyla yerel para birimlerini değerli tutma çabaları son haftalarda kamuoyuna 'kur savaşları' olarak damgasını vurdu. Bu konu IMF-Dünya Bankası görüşmelerinde de gündeme geldi. Kur savaşlarının bu hafta piyasaları nasıl etkileyeği ve haftanın stratejisinin ne olacağını Destek Menkul Değerler haftalık bülteninde şöyle yorumladı:
"Küresel krizden çıkış sürecinin öngörülenden zorlu ve yavaş işliyor olması, ülkeleri özellikle kur konusunda müdahaleci davranarak uluslararası rekabet gücünü artırma çabasına itmekte.
Hafta sonu IMF-Dünya Bankası görüşmelerinde de ana tartışma konusu uluslararası kur savaşları oldu. Özellikle, Çin’in Yuan’ın değer kazanması yönündeki baskılara bunun daha çok kademeli bir süreç şeklinde gerçekleşebileceği yönünde cevap vermesi, küresel ekonomik görünüme yönelik endişelerin devam etmesine neden olabilir.
Diğer yandan, FED'in ek parasal gevşeme yönünde adım atacağına ilişkin beklentiler devam ederken, hafta sonu görüşmeleri çerçevesinde bir FED yetkilisinden gelen geri adım sinyali, gelecek dönem politikasına yönelik olarak belirsizliklerin oluşmasına neden oldu.
ABD ekonomisinden son dönemde alınan ılımlı ancak net olmayan sinyaller karşısında, Banka’nın Aralık ayı toplantısına kadar ek parasal gevşeme konusunda “bekle-gör” politikası izleyip izlemeyeceğine yönelik daha net sinyallerin 2-3 Kasım’daki toplantıda alınabileceğini anlıyoruz.
Bu süreç içerisinde de, ABD ekonomisinden gelen olumlu sinyallerin hem piyasaları desteklemesi, hem de Euro-dolar paritesinde aşağı yönlü bir baskı oluşturması beklenebilir.
Ayrıca, bu hafta finans sektörü ile daha fazla ilgi çekmeye başlayacağını düşündüğümüz üçüncü çeyrek bilanço sonuçlarının ne yönde işaretler vereceği de kritik olacak. "

Hiç yorum yok: