31 Ekim 2010 Pazar

BANKALAR MORTGAGE PAZARINDA NEREYE GÖZÜNÜ DİKTİ?

Konuta artan talep mortgage pazarında bankalar arasında rekabeti kızıştırdı. Geçen yılı 41 milyar liralık konut kredisi hacmi ile kapatan ve 2010 yılı için 55 milyar liralık hedef belirleyen Türk bankacılık sektörü artan talebi dikkate alarak hedeflerini 57 milyar liranın üzerine taşıdı. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, 2010 yılının ilk altı aylık döneminde sektörde toplam 108 bin 17 adet konut kredisi kullandırıldığını belirterek sözkonusu dönemde İş Bankası tarafından kullandırılan konut kredisinin 24 bin adet olduğunu söyledi. Mortgage pazarındaki gelişimine ilişkin bilgi veren Recep Oram, 2010 yılı ilk 6 ayında sektördeki toplam konut kredisi bakiyesinde yaklaşık yüzde 28 oranında bir büyüme gerçekleştiğini vurgulayarak, "Bankamızın konut kredisi bakiyesinde aynı dönem içerisinde gerçekleşen büyüme ise yaklaşık olarak yüzde 32" dedi. Oram, BDDK tarafından yayınlanan verilere göre 8 Ekim 2010 tarihi itibariyle sektörün konut kredisi bakiyesi yılbaşına göre yaklaşık yüzde 24 oranında artarak 55.4 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEZ
İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, konut kredi faizlerinin seyrine ilişkin ise şunları söyledi: "Kredi faiz oranlarında yıl boyunca devam eden aşağı yönlü trend sürmüş ve faiz oranları bu süre içerisinde ilk kez şu andaki düşük seviyelere geriledi. Merkez Bankası’nın son yaptığı açıklamalar ışığında faiz artış beklentisi 2011 yılına ertelendiğinden faiz oranlarında mevcut seviyenin yıl sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor."

İLK DOKUZ AYDA YÜZDE 24 ARTTI
Yaz tatili, Ramazan ayı ve referandum süreçlerinden dolayı ötelenen konut alım taleplerinin eylül ayı ortalarından itibaren canlanmaya başladığını aktaran Recep Oram, "2009 yılı içerisinde yüzde 14 oranında büyüme gösteren sektörün konut kredisi bakiyesi 8 Ekim 2010 itibariyle beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 24 oranında arttı. Yılsonu itibariyle sektördeki konut kredisi bakiyesinin 57 milyar lirayı aşması ve böylece yıl içerisinde büyüme oranının yüzde 30’lar seviyesine doğru yaklaşması bekleniyor" diye konuştu.

ING Bank 20 bin kişiyi konut sahibi yapacak
ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, yılbaşından bugüne kadar 750 milyon liralık kredi kullandırdıklarını belirterek 2010 yıl sonu itibarıyla ortalama 20 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını açıkladı. Şirin,
"2010 yılı ikinci çeyrek sektörel büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün en çok büyüme kaydeden sektör olduğunu görüyoruz. Ekonominin toparlanma sürecinde olduğu 2010 yılında tüm sektörlerdeki büyümeyi körükleyen inşaat sektöründeki yukarı yönlü ivme makro ekonomimiz açısından son derece önem arz ediyor. Hızlı artan nüfusumuz, büyük kentlerdeki kalitesiz konutların yenilenme ihtiyacı, deprem bölgesinde olmamız nedeni ile depreme dayanıklı konut üretimi ve mevcutların yenilenmesi, sosyal alanları barındıran yüksek hayat kalitesi sunan sitelerde yaşama olan talep hem arz hem de talep tarafını güçlendirecek etkenler. 2011 yılında ülke ekonomimizin lokomotif sektörünün inşaat sektörü olması bekleniyor."

Denizbank 204 bin kişiye 14 milyar TL kredi verdi
DenizBank Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, y
ılın ilk 6 aylık döneminde 204 bin tüketicinin yaklaşık 14 milyar TL tutarında mortgage kredisi kullandırdıklarını belirterek, "Üçüncü çeyrekte de mortgage kredilerinde talep artışı net olarak gözlemleniyor. Sektör 9 aylık dönemde yüzde 23 lük bir büyüme gösterdi. DenizBank olarak aynı dönemde sektörün üzerinde büyüme başarısı göstererek 10 bin müşterimizi ev sahibi yaptık" dedi.

Ayfer ARSLAN

1 yorum:

IGEIN HONETY dedi ki...

Dikkat.
Kisisel is için bir kredi ihtiyaci mi? hemen tamam da kredi transferi için simdi (igein_h_yizevbekhai@admin.in.th): evet bu email irtibata geçerseniz.