4 Ekim 2010 Pazartesi

ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPARKEN AMAN DİKKAT!

Hayatımıza yoğun bir şekilde giren internet, hızla yaygınlaşmakta ve kullanım alanları da gün geçtikçe artıyor. İnternetin çok geniş kitlelere ulaşabilmesi, kıyaslama siteleriyle ürün ve hizmetlerin karşılaştırılabilmesi, zaman ve mekan sınırlamasının olmaması ile birlikte on-line alışveriş popüler bir alışveriş şekli haline geldi.
BKMnin verilerine göre 2010 temmuz ayı içerisinde toplam online kredi kartı alışverişinin toplam kredi kartı kullanımı içindeki oranı %7 olurken, 2010’un ilk döneminde %5 civarındadır. Bu oranlara bakıldığında, hala kredi kartı ile online alışverişe güvenmediğimizi ve kredi kartlarını direkt alışverişlerde daha çok tercih ettiğimizi görmekteyiz. Peki duyulan bu güven eksikliğimizin sebepleri nelerdir ve peki alışverişimizi nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?
Pazardaki ürün ve hizmetler arasında kıyaslama ve online başvuru olanağı sağlayan, Uzman kadrosu ile teknolojik ürün ve hizmetlerini her geçen gün geliştiren Hürriyetkıyasla.com ekibi Online alışveriş yaparken genel olarak kredi kartı kullanmaktan çekinmemizin nedenlerini şöyle sıralıyor:
NEDEN ÇEKİNİYORUZ?
- Alışveriş sırasında sitelerin hacklenerek, kart bilgilerinin 3. Kişilerin eline geçmesi ve bu bilgilerle alışveriş yapılması.
- Alışveriş yapılan sitelerin kart bilgilerini saklaması ve bunları koruyamaması olasılığı.
- Yabancı ve yerli sitelere güvenilmemesi ve fazla para çekilmesinden korkulması.
- Sitelere güvenilmemesi, dolandırılma, eksik ya da yanlış ürün teslimi olasılığı.

GÜVENLİ ALIŞVERİŞİN PÜF NOKTALARI
- Öncelikle alışveriş yapılan sitenin güvenilir olması adına SSL Sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmeliyiz ve bu sertifikanın süresinin geçme ihtimaline karşı da dikkatli olmalı ve araştırma yapmalıyız.
- Sitenin iletişim bilgilerinin bulunduğuna ve şirket olup olmadığı kontrol edebiliriz.
- Sanal pos makinesinin sitede olup olmadığına dikkat etmeli, pos makinesi dışındaki yerlere bilgilerimizi yazmamalıyız.
- Banka hesapları internet dolandırıcılığına karşı sigortalıdır ve dolandırıcılık ispat edildiğinde paramızı geri iade alabilmekteyiz. Ayrıca sitelere kredi kartı hizmeti veren şirketlerde “chargeback” sistemiyle çalınan paralarımızı geri iade edebilmektedir.
Kaynak: hurriyetkiyasla.com

Hiç yorum yok: