4 Ekim 2010 Pazartesi

GELECEK KAYGISINA KARŞI EV HANIMLARI 'BES'LENİYOR

Gelecek kaygısının kadınlarda özellikle herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ev hanımlarında ağır basması bu kesimin bireysel emeklilik sistemine olan ilgisini artırıyor. Bu ilgiden yola çıkan bireysel emeklilik şirketlerinin ev hanımlarına özel hazırladıkları emeklilik paketleri de bu talebi körüklüyor. 30 Eylül itibariyla Anadolu Hayat Emeklilik'in toplam 478 bin 254 katılımcısının yüzde 54'ünün kadınlardan oluştuğunu belirten Anadolu Hayat Emeklilik (AHE) Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkan, "Bu kadınların 135 bin 830'u 'ev kadınları emeklilik' planını satın aldı. Bu planın en önemli özelliği, katılımcının eşinin ölümü ya da tam ve kalıcı sakatlığı halinde, ya da katılımcının bekâr olması durumunda kendisinin tam ve kalıcı sakatlığı halinde, 10'uncu yıla kadar katkı payı ödemelerini Anadolu Hayat Emeklilik üstleniyor. Şu anda 447 kadının poliçesini biz ödüyoruz" dedi.

MİNİMUM PRİM 70 LİRA
Erkan, bu ürünle amaçlarının hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev kadınlarının bir güvenceye kavuşması olduğunu ifade etti. Ancak, bu plandan sadece sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan kadınlar değil, ücretli ve çalışan kadınlar da yararlanabiliyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erkan, "Ev kadınlarına yönelik emeklilik planında aylık primler minimum 18-34 yaş arasında 70 TL, 35-41 yaş arasında 97 TL, 42 yaştan itibaren ise 126 TL" diye konuştu. Bu arada, bu planı satın alan kadınlar, acil ambulans ve sağlık danışmanlığı, anlaşmalı sağlık kurumlarından indirim gibi hizmetlerden de yararlanabiliyor.

YÜZDE 35'İ EV HANIMI
Anadolu Hayat Emeklilik'in (AHE) ev kadınları emeklilik planını satın alan kadınların ortalama yaşı 44, ortalama aylık katkı payı ise 97 TL seviyesinde. Katılımcıların yüzde 92'si evli, yüzde 8'i bekar, yüzde 11'i üniversite, yüzde 24'ü lise mezunu, yüzde 65'i ise ortaokul ve altı eğitim düzeyinde ve yüzde 35'i ev hanımı. Bireysel emeklilik sistemine de değinen Erkan, sistemdeki katılımcı sayısının 1 milyon 987 bine ulaştığını belirterek, "Sektördeki toplam katılımcı sayısının 790 bin 505 kişiyle yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor. Anadolu Hayat Emeklilik'in kadın üyelerinin sayısı yüzde 54'le sektör ortalamasının üzerinde" dedi.
Bireysel emeklilik sisteminin, kişilerin emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak bireylerin refah seviyesini artırmayı amaçladığını belirten Uğur Erkan şunları söyledi: "Tüm katılımcılar sistemde en az 10 yıl kalarak ve 10 yıl süreyle katkı payı ödemek koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekli olma hakkına sahip. Kişiler, birikimlerini toplu ya da bir program dâhilinde kısmi olarak alabilecekleri gibi yıllık gelir sigortası sözleşmesi yaptırarak tercihleri doğrultusunda değişecek miktarda emeklilik maaşı da alabilir."
Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: