7 Aralık 2009 Pazartesi

İŞTE, 4 BANKANIN 2010 YILI BEKLENTİLERİ

Bugün CNBC-e'de Servet Yıldırım ile Mahfi Eğilmez'in birlikte hazırlayıp sunduğu "Sabah Notları" programında Türkiye'nin önde gelen bankalarının genel müdürleri konuktu. Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ve TEB Genel Müdürü Varol Civil, canlı yayında 2010'a ilişkin öngörülerini aktardı.
İşte, kamuouyunun merak ettiği sorulara genel müdürlerin verdiği yanıtlar:

Krizin hangi aşamasındayız?
Özince: Krizde ikili dip beklentisi artık yok. Yerel olarak ülkeler özelinde çok farklı dalgalanmalar görebiliriz. Henüz dünya genelinde devletlerin elini çekebileceği bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Ciddi bir konsolidasyon yaşanmaya devam edecek. Sıkıntılar uzun zaman sürecek.
Özen: ABD'den ve Euro Bölgesi'nden gelen işsizlikle ilgili datalar ikinci dip yaşanmayacağını teyit ediyor. Belirgin bir iyileşme var ama istikrar henüz yok. G20 krizi yönetmekte fena bir iş yapmadı. Finansal istikrar hala birinci sorunsa para piyasada kalmaya devam edecek. Krizin ardından bir ayrışma yaşanabilir.
Açıkalın: Tahminlere göre önümüzdeki sene Türkiye'den fazla büyüyecek tek ülke Güney Kore olacak. Bu beklentinin gerçeğe dönmesi için beklenen büyümenin yavaş yavşa devreye girmesi gerekiyor. Her ülkenin kendine göre bir çıkış planı belirlemesinde fayda var.
Civil: Krize girerken hep beraber bütün ülkeler etkilendi. En pozitif şey G8, G20 oldu. Fakat çıkarken herkesin krizi kendine olacak. Çıkışta herkesin çözümü farklı. Esas sorun burada olabilir. Krizler şekil ve yer değiştiriyor. Faizdeki sert ve uzun süreli düşüş yeni balonlar oluşturabilir.

Mevduat faizi ve kredi faizi ne olacak?
Özince: Ücretli bir tasarruf sahibi olarak ben tasarruflarımın bir bölümünü TL'de tutmaya özen gösteriyorum. Reel faiz zayıfladı ama yine de çok fazla alternatif yok. Tasarrufçunun vadeli mevduata rağbet etmekten başka yapacağı bir şey yok.

2010 beklentileri neler? Kur ve faiz ne olacak?
Özince:
2010 çok belirgin olmamakla beraber 2009'dan daha iyi geçecektir. Bankacılık sektöründe şimdiden kıpırdanma başladı. IMF anlaşması yapılırsa dolar 1,40'lar civarına gerileyebilir. Faizin de dövizin de gerilemesinin üretim açısından doğru olduğunu düşünüyorum. Ümit ederim faizler daha fazla düşmez.
Özen: Artık Türkiye’de faiz indiriminin sonuna geldik. Çok uzun süre yatay seyredeceğini düşünüyorum. Faizde 2010 üçüncü çeyrekten itibaren artış bekliyorum. Dövizin bu seviyelerini koruyacağını düşünüyorum. 2010 sonu için kur tahminimiz 1,52-1,53 seviyesinde. IMF anlaşması olursa 1,40'a geriler.

Tüketici kredisi almak için uygun zaman mı?
Özince:
Ödeyecek gücü olan, ihtiyacı için tüketecek olan hiç düşünmeden alabilir.
Açıkalın: İhtiyacı olan varsa almak için harekete geçebilir.
Özen: Bundan daha düşük faiz, balon oluşturur

3 yorum:

Sibelbek dedi ki...

insanlar kredi alabildikleri sürece hala ümit var demektir :P daha ne olsun işte, yazının sonu özetlemiş durumu :D

finans caddesi dedi ki...

Tabii bu da bir gösterge olabilir. Ancak kredi koşullarının uygunluğu biraz da kişinin ödeme gücüyle alakalı olduğu için iyi düşünmekte yarar var.

Sibelbek dedi ki...

bizim insanımız bu konuda ne kadar duyarlı sence? bana sorarsan iş kaba bir tabir olacak ama k..ç kurtarma moduna döndü... insanımızın kredi alırken tek düşündüğü o anki borcunu kapatmak, ödemesini nasıl yapacağı değil... sonumuz hayrolsun ne diyeyim?