1 Aralık 2009 Salı

DÜNYANIN EN BORÇLU ÜLKESİ HANGİSİ ?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yedi emirliğinden biri olan Dubai'de, Dubai World ve bu şirkete bağlı emlak şirketi Nakheel'in, geçen hafta borçlarını erteleme talebinin yarattığı kaygılar, dünyanın en borçlu ülkelerinin hangileri olduğunu akla getirdi.
Dış borç sıralamasında ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD yer alıyor. CNBC'nin, Dünya Bankası ve CIA World Factbook'dan derlediği 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek verilerine göre, ABD'nin 13 trilyon 454 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor.


İNGİLTERE İKİNCİ SIRADA
ABD'yi 9 trilyon 87 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 208 milyar dolarla Almanya ve 5 trilyon 21 milyar dolarla Fransa takip ediyor. Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görülüyor. İrlanda'nın milli gelirinin 12,6 katı kadar dış borcu (toplam dış borcun GSYH'ye oranı yüzde 1.267) bulunuyor.Her ne kadar ABD, toplam dış borç miktarında ilk sırayı alsa da toplam dış borcun GSYH'ya oranına bakıldığında ABD'nin durumu İrlanda, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya'dan daha iyi durumda.
Kaynak: SABAH

Hiç yorum yok: