12 Aralık 2009 Cumartesi

BORSADA HANGİ HİSSELER ALIM-SATIM İÇİN UYGUN?

Mevcut koşullarda paranın gidebileceği cazip bir alan yok. Döviz piyasaları yatay seyrediyor. Altında bu seviyeler riskli görülüyor. Faizlerde düşüş marjı neredeyse yok gibi. Hatta yükselişten daha sık bahsedilmeye başladı. Hal böyle olunca da yatırım için bütün oklar borsayı gösteriyor...Dubai krizi piyasaları tedirgin etmiş durumda. Ancak borsacılar, Dubai’nin sadece yurtdışında realizasyonun bahanesi olacağını düşünüyor. Aslında Dubai’de yaşananların Türkiye’de ağır işleyen realizasyon sürecini de hızlandıracağı öngörülüyor. Ancak bu realizasyonun yıl sonuna kadar İMKB’de alım fırsatı yaratacağına da dikkat çekiliyor. Nitekim haftaya düşüşle başlayan borsa yükseliş trendiyle kapandı.Uzmanlar, özellikle faizlerde olası bir yükseliş öncesinde borsada kısa vadeli alım-satım yapılabilecek hisseleri öneriyor. Bunların bir bölümü kendi içinde özel konuma sahipler. Bir bölümü ise daha önce yeterince yükselip dinlenmeye geçmiş hisseler. Bu hisselerin, para arzı azalmaya başladığında ve faizler yükseliş trendine girdiğinde daha kolay satılabileceğine dikkat çekiliyor...
Ersagun ŞİMŞEK / Tera Menkul Değerler Araştırma Müdürü
ÜLKER’E TALEP HER DÖNEMDE GÜÇLÜ *
Ülker Bisküvi: Son dalgalanmada en çok değer kaybeden kağıtlardan biri oldu. Özellikle üçüncü çeyrek bilançosu açıklandıktan sonra çok satış yedi. Kısa süre önce 3.80 seviyelerini görmesine rağmen 3.20’lere kadar geriledi. Ancak Ülker’e talep her dönemde güçlü olmuştur. Kısa sürede yukarı yönlü hareket yapabilecek bir hikayesi var. Ülker’de yeni yatırım haberleri hiç bitmez. Kısa sürede yeniden 3.80 seviyelerinin üzerine çıkması süpriz olmaz. Ülker Bisküvi'nin tekniği de bu durumu destekliyor.
* TSKB: Hisse, 1.60 seviyelerinin üzerini gördükten sonra 1.35’lere kadar geriledi. Daha sonra toparlanarak 1.45 seviyelerinin üzerinde işlem görmeye başladı. TSKB’nin riskli kredilerinin bulunmaması, klasik bankacılıktan farklı olarak yüksek montanlı kurumsal krediler vermesi ve sadece büyük projelerle ilgilenmesi, hisselerinin risk oranını çok düşük tutuyor. Teknik olarak çok iyi durumda olduğu da bir gerçek. Kısa sürede yeniden 1.70 seviyelerini görebilir. 1.70 direncinin kırılmasından sonraki hedef 2 lira seviyeleri olacaktır.
* Net Turizm: 1.40 seviyelerinden işlem görürken, son dalgalanmayla beraber çok geriledi. Şu sıralar 1.25 seviyelerinde işlem görüyor. Net Turizm’in yeni yatırımlara başlayacağı açıklandı. Hissede teknik olarak alım vaktinin geldiğini görebiliyoruz. Kısa sürede 1.80 seviyeleri görülebilir.* Türk Telekom: Dalgalanmada 5 lira seviyelerinden 4.30’lara kadar geriledi. Türk Telekom’un futbol maçları için açılacak ihaleye teklif vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu beklenti hissede hareketlenmelere yol açabilir. Hisse için ilk hedefimiz 4.70. Ardından 5 liranın üzeri gündeme gelebilir. Piyasaların silkelenmesiyle birlikte Türk Telekom’un yükselişe geçmesini bekliyoruz.
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü
IŞIKLAR’DA YÜZDE 300 PRİM POTANSİYELİ VAR
* Işıklar Ambalaj: Son birkaç ay içinde SPK’nın sermaye indirimi ve artırımı uygulamasından faydalanarak 46 milyon TL kaynak yarattı. Şirket, beş farklı sektördeki yatırımlarının daha etkin yönetilmesi için holdingleşme yoluna gidecek ve unvanını “Işıklar Yatırım Holding” olarak değiştirecek. Geçenlerde şirketin bağlı ortaklığı Özışık İnşaat’ın da büyük ortak olarak dahil olduğu konsorsiyum, Muş’taki Murat Nehri üzerinde inşa edilecek hidroelektrik santrali için EPDK’dan onay aldı. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek barajın işletmesi 49 yıllığına bu konsorsiyumda olacak. 2010’da başlanacak barajın inşasının 5 yıl sürmesi ve 400 milyon dolara mal olması bekleniyor. Sonrasında ise yıllık 100 milyon dolarlık gelir hedefleniyor. Holdingleşme yolunda somut adımlar atan şirketin hisselerinin değerinin çok altında kaldığını düşünüyorum. 9 aylık bilançoda zarardan kara dönen Işıklar Abalaj’daki düzelmenin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini bekliyoruz. Hisse için ilk etapta yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle 2 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Uzun vadede ise yüzde 300 civarında yükseliş potansiyeli taşıdığını düşünüyorum.
* AFM: AFM Sinemaları’nın çoğunluk hissedarı Eurasia Cinemas, hisse payıyla ilgili her tür stratejik alternatifi değerlendirmek üzere çalışmalar yaptığını açıkladı. Eğer payların tamamı satılırsa çağrı yapma durumu olabilir. Bu durumda satış fiyatı öne çıkacaktır. Ancak hisse bu yıl endekste yaşanan ralliye hiç katılamadı. Hatta bu yıl gördüğü maksimum fiyata göre yüzde 50 düşükten işlem görüyor. Dolayısıyla satış fiyatının bu seviyelerin pek altında olmayacağını düşünüyoruz. Satış gerçekleşmese dahi bu cazip fiyatıyla yatırımcıların dikkatini çekecektir. Şirketin bünyesine kattığı potansiyeli yüksek salonlarla cirosunu artırmasını bekliyoruz. Yine sektörel olarak krizden ilk etapta zarar gören AFM, ekonomik canlanmadan da ilk planda fayda sağlayacaktır. Şirket için 100 milyon dolar hedef piyasa değeri öngörüyoruz. Bu da hisse için yüzde 50 yükseliş potansiyeli arz ediyor.
* Tire Kutsan: Şirket, son iki yıldır olumlu bilanço açıklamıyor. Özellikle finansal giderler kalemi kara geçmesini engelliyor. Bunda, şirketin yeni sahibi Mondi Packaking’in modernizasyon ve yeni yatırım kararları etkili oluyor. Hatırlanacağı gibi Ülker Grubu, bu şirketteki paylarını satmıştı. Şimdi yeni yatırımlarla Tire Kutsan’ın üretim kapasitesi artacak ve yüksek verimlilik sağlanacak. Ayrıca, bu yıl yapılan bedelli sermaye artışı da şirkete kaynak sağladı. Bu kaynak finansal verilere olumlu etki yapabilir. Sonuç olarak halihazırda yaşanan olumsuzlukların hisse performansına fazlasıyla yansıdığını düşünüyorum. Son 7 aydır hisse fiyatı aynı seviyelerde. Şirket için yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle 300 milyon dolar piyasa değeri öngörüyorum.
Baki ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
ENKA İNŞAAT, 2010’DA HIZLA TOPARLANACAK
* Enka İnşaat: Enka, yurtiçinin yanı sıra Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Kazakistan’da üstlendiği inşaat projeleriyle adından söz ettiriyor. Şirket, bir yandan da Türkiye’de inşa edip işlettiği doğalgaz çevrim santralleriyle enreji sektöründeki etkinliğini artırıyor. Enka’nın süren projeleri arasında Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’nın yeni terminal projesi, St. Petersburg’daki Toyota otomobil fabrikası ve Sakhalin Adası’ndaki petrol sahası altyapı projesi dikkat çekiyor. Global ekonomide canlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükseltmesiyle net doğalgaz ve petrol ihracatçısı olan Rusya’nın gelirlerinde yaşanacak artışın Enka’yı olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Şirketin özellikle 2010 yılında ciro ve karlılık anlamında kendini daha hızlı toparlamasını bekliyoruz. Hissede hedef fiyatımız 6.85 TL.
* Fortis Bank: Yeterli likiditeye sahip olan bankalar, 2009 yılında mevduat toplama yarışına girmedi. Hazine’nin borçlanma oranının artması nedeniyle de sektördeki mevduat büyümesi sınırlı oldu. Fortis Bank, böyle bir dönemde mevduatını en fazla artıran üç banka içinde yer alarak büyük bir başarı gösterdi. Hisse için şu an en büyük beklenti ise Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Fortis’in 2009 yılı içinde birleşme ihtimalinin artması. Bu birleşme sonucunda yüzde 5 payla Türkiye'nin 7’nci büyük özel bankasının ortaya çıkması bekleniyor. Hisse için hedef fiyatımız 2.42 TL.
* Vakıfbank: Güçlü mevduat yapısı, TL mevduatı maliyetlerinin düşüklüğü, Yapı Kredi Worldcard’la yapılan işbirliği neticesinde elde edeceği komisyon gelirlerindeki artışın yanı sıra ve özelleştirilme olasılığı, banka için olumlu bir görüş vermemizin başlıca nedenleri. Hisse için hedef fiyatımız 4.45 TL.
* Alarko Holding: Taahhüt karlılığını artırmak amacıyla Cezayir, Yemen ve Umman gibi ülkelerde yeni projeler almak için görüşmeler yapıyor. Hatırlanacağı gibi Alarko, 30 Ekim 2009’da Meram Elektrik Dağıtım’ı özelleştirmeden devralmıştı. İlerleyen yıllarda Meram operasyonunun karlılığa pozitif katkı yapacağını düşünüyoruz. Holdingin nükleer enerji için Avrupa ve Amerika’dan yabancı firmalarla görüşüyor olmasını da beklenti yaratan diğer bir önemli gelişme olarak vurgulayabiliriz. Hisse için hedef fiyatımız 4.34 TL.
* Tekfen Holding: İşveren ülkelerin daha önce ertelediği projelerin ihale süreçlerini sonuçlandırmaya başlamasıyla birlikte iş hacminde göreceli bir iyileşme gözlendi. Bunun sonucu olarak Tekfen Taahhüt Grubu da yılın ikinci çeyreğinde biri Katar’da, diğeri Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmak üzere iki yeni proje aldı. Tekfen Taahhüt Grubu, yılın üçüncü çeyreğinde de tümü Kazakistan’da olmak üzere, toplam tutarı 235 milyon doları bulan iki yeni proje ve mevcut projelere ek işler üstlendi. Grubun eylül itibariyle yaklaşık 1.37 milyar dolar tutarında aktif iş portföyü bulunuyor. Devam eden bu projelerin yaklaşık yüzde 97’si yurtdışında. Taahhüt işlerinin büyük bir kısmının petrol üreten ülkelerde olması ve petrol fiyatlarındaki artış holding için avantaj yaratıyor. Hissede hedef fiyatımız 5.00 TL.
İdil TARAKLI-PARA DERGİSİ

Hiç yorum yok: