24 Kasım 2010 Çarşamba

KREDİ NOTUMUZUN POZİTİF OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Fitch bugün Türkiye’nin kredi notunun görünümünü Durağan’dan Pozitif’e çevirerek kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılması için önemli bir adım attı.
Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi, bu not değişikliğini, hangi anlama geldiğini şöyle yorumladı:

Kredi notu görünümünün Pozitif olması ne anlama gelir?
- Kredi notunun en geç 2 yıl içerisinde yükselme ihtimalinin aynı kalma ihtimalinden daha yüksek olduğuna işaret eder.

Fitch Türkiye’nin kredi notunun görünümünü neden Pozitif’e yükseltti?
- Küresel krizin etkilerinden çabuk sıyrılıp güçlü bir büyüme performansı sergilemesi. Fitch Türkiye’nin 2010’da %8, 2011 ve 2012’de %5 büyüyeceğini tahmin ediyor.
- Kamu maliyesindeki olumlu seyir. Fitch kamunun bütçe açığı ve borç stokunun, ekonomik büyüme ve düşük faizin getirdiği katkıyla 2010 ve 2011’de azalacağını tahmin ediyor. Fitch kamu borcunun vadesinin uzamakta olduğunu ve bunun piyasa riskini azalttığını da söyledi.
- İnişli çıkışlı konjonktüre (boom-bust cycle) dönme ihtimalinin azalması. Fitch, Türk ekonomisinin güçlü ve istikrarlı bir yapıya geçmesinin kalıcı bir değişıklik olduğuna dair güvenin artmakta olduğunu söyledi.
- Fitch ayrıca Türkiye’nin kişi başı milli gelirinin kendinden daha yüksek kredi notuna sahip ülkelerden daha yüksek olmasını, güçlü bankacılık sistemini, dalgalı kur politikasının getirdiği esnekliği ve yatırım ortamının benzer kredi notunu paylaşan ülkelere göre daha iyi olmasının da kredi notunu destekleyen faktörler olduğunu söyledi.

Kredi notu değerlendirmesinde olumsuz faktörler var mıydı?
Evet. Fitch cari açığın büyümesini, cari açık finansmanının kısa vadeli sermaye ve portföy akımları tarafından karşılanıyor olmasını ve enflasyonun Merkez Bankasının hedeflerinin üstünde seyretmesini olumsuz gelişmeler olarak değerlendirdi. Türkiye’nin enflasyonu, dış borç stoku ve dış borç ödemelerinin ihracat (mal+hizmet) gelirleri veya Merkez Bankasının rezervlerine oranı, benzer kredi notuna sahip ülkelerden daha yüksektir.

Kredi notu hangi şartlar altında yatırım yapılabilir seviyeye artar?
- Kamu borcundaki düşüş trendinin sürmesi ve kamu borcunun vadesinin uzamaya devam etmesi
- Makroekonomik dengesizlikleri beraberinde getirmeyen güçlü büyüme performansı. Fitch ‘oldukça büyük’ bir cari açığın not arttırımına engel teşkil etmek zorunda olmadığını söyledi.
- İşgücü piyasasında köklü reformlar.
- 2011’deki seçimler ve ilerdeki olacak anayasa değişikliklerinin siyasi istikrara sekte vurmaması.

Kredi notunun düşürülmesine hangi durumlar yol açabilir?
- Önemli makroekonomik veya finansal istikrarsızlık emareleri veya ekonominin aşırı ısındığına dair göstergeler notun tekrar aşağı çekilmesine sebep olabilir. Enflasyon veya ödemeler dengesinden kaynaklanan şoklar, mali disiplinin ciddi bir şekilde bozulması veya önemli bir siyasi şok not düşürülmesine yol açabilecek örnekler arasında sayılıyor.
Sonuç: Fitch’in hareketi, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselme ihtimaline büyük destek veriyor. 9 Kasım tarihli analiz notumuzda (‘Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkacak mı?’) kredi notunun 2012 yılı içerisinde yatırım yapılabilir seviyeye çıkabileceğini tahmin etmiştik. Fitch’in olumlu değerlendirmesi sonrasında ise, Fitch ekibinin Türkiye’ye ziyaretlerinin muhtemelen tekrar 2011’in sonuna doğru yapacaklarını göz önünde bulundurarak kredi notunun 2011 sonunda yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağını düşünüyoruz. Kanaatimizce en önemli nokta Fitch’in ‘oldukça büyük’ bir cari açığın yatırım yapılabilir kredi notu için engel teşkil etmek zorunda olmadığını açıklamasıdır.

Hiç yorum yok: