5 Kasım 2010 Cuma

DEVLERİN ÜRETİCİSİ HATEKS 'HAVLU'YU İMKB'YE SERECEK

Armani’den Marks and Spencer’e Benetton’dan Ikea’ya kadar 20 dünya devine havlu, bornoz gibi ev tekstil ürünleri üreten Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş (Hateks) halka açılıyor. 10 yıl sonra İMKB’ye bir tekstil şirketi gelirken Hateks Hatay ilinin de halka açılan ilk şirketi olacak. Hateks CEO’su Abud Abdo, halka açılmaya halka arz seferberliği ile ikna olduklarını belirterek “Tekstil sektörünün olumsuz algısını değiştirecek cesur bir adım atıyoruz” dedi.

YÜZDE 15 ‘İ HALKA AÇILACAK
Halka arz öncesinde Hatay ve Halep’teki üretim tesislerini basına tanıtan Hateks CEO’su Abud Abdo, 3 ortaklı aile şirketi olan Hateks’in sermayesinin yüzde 15’ini Aralık ayı başında halka açılmasının planlandığını aktardı. Abdo, halka arzdan elde edilecek geliri kapasite artırımında ve Avrupa’daki Sensei markasını güçlendirmek ve yurt içinde mağaza yatırımlarında kullanacaklarını söyledi.

SERMAYESİ 50 MİLYON TL’YE ÇIKACAK
18.8 milyon TL sermayesi bulunan Hateks, sermayesini önce bedelsiz 45 milyon TL’ye çıkartacak. Daha sonra bedelli sermaye artırımı yaparak 50 milyon TL’lik sermayeye ulaşacak olan Hateks, bunun 5 milyon TL’lik kısmını İMKB birincil pazarda doğrudan satış yöntemiyle satacak. Galata Menkul Değerler liderliğinde arz olacak şirket hisseleri ağırlıklı olarak yerli yatırımcılara satılacak.

Üretiminin yüzde 95’i ihraç ediliyor
Grup şirketlerinin performansını değerlendiren Abdo, 2009 yılı cirosunun 62 milyon TL, toplam ihracatının ise 40 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyledi. 2010 yılının 9 aylık döneminde gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırdıklarını yıl sonunda ise 100 milyon TL lik bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Abdo, “ 2011 yılı üretim kapasitemizin de yüzde 30’unu şimdiden doldurduk. Üretimimizin yüzde 95’ini AB ülkeleri ve ABD’ye ihraç ediyoruz. Yıl sonunda 42 milyon dolarlık ihracat geliri elde etmeyi planlıyoruz” dedi.

Turizm yatırımları da var
Hateks Grubu, Abdo, Huri, Gazel aileleri tarafından eşit ortaklı olarak 1973 yılında Antakya’da kuruldu. Hateks’in ortaklarının tekstil dışında inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde de yatırımları bulunuyor. Grubun Letoonia markası ile Belek ve Fethiye’de toplam 2500 yatak kapasiteli iki tatil köyü var. Ayrıca İstanbul’da faaliyet ğösteren Gazella isimli turizm acentasının da sahip olan grubun toplam cirosu 250 milyon lira.


2011 de Türkiye’de ‘Sensei’ ile mağaza zinciri kuracak
Grubun İtalyanlarla Hatfil Tekstil ortaklığı bulunurken, Hateks CEO’su Abdo, 2005 yılında Fransız ev tekstil markası Sensei’nin de dahil olduğu Sireteks’in yüzde 50’sini yine aynı yıl Fransız pazarlama şirketi Cotonella markasının yüzde 55’ini satın aldıklarını söyledi. Abdo 2011 yılında artık Türkiye’de mağazalaşma sürecini başlatacaklarını belirterek, “Sensei markasını Türkiye’de geliştirmeyi planlıyoruz. 2011 yılının ikinci yarısında Sensei markası ile Türkiye’de mağazalaşmayı hedefliyoruz.”
Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: