12 Kasım 2010 Cuma

GECELİK BORÇLANMA FAİZİ 4 PUAN İNDİRİLDİ

İş Yatırım Ekonomisti Burcu Ünüvar:
Dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Merkez Bankası (MB) politika faiz oranlarını değiştirmeyerek, piyasa beklentisine uygun davrandı. Böylece teknik faiz değişikliği sonrasında politika faizi olarak belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 7 seviyesinde sabit tutuldu.
Gecelik borçlanma faizinde indirim bekleniyordu. Ancak MB’nin 400 puanlık indirim kararı (gecelik borçlanma faizi %5,75’ten %1,75’e indirildi), beklentilere göre çok daha keskin bir resim çiziyor. Bu adımla MB, bankalar arası piyasadaki etkinliği arttırma konusundaki tavrını keskinleştiriyor.
Enflasyon cephesinde MB’nin çekirdek göstergelere olan inancı devam ediyor. Kasım ayı içerisinde olmasa da, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarından aşağı yönlü bir düzeltme gelmesini bekliyoruz. 2011’in başında baz yılı etkisinin de devreye girmesiyle birlikte yıllık enflasyon rakamlarında düşüş görebiliriz. Bu da son dönemde bozulan beklentileri aşağı çekebilir.
Ancak iç talepteki canlanmanın arttırdığı fiyatlandırma kuvveti ve yükselen emtia fiyatlarının, enflasyon açısından risk oluşturduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu nedenle de, enflasyon konusunda MB ile aynı görüşte değiliz ve enflasyon riskinin artarak karşımıza çıkmasını bekliyoruz.
Büyüme cephesinde MB’nin sözcükleri değiştirmemek konusundaki kararı dikkat çekse de, kredi büyümesinin yakından takip edildiği gözlerden kaçmıyor. MB’nin bu sabah gelen TL mevduatta zorunlu karşılıkları arttırma kararı da, kredi kanallarını yakından takip ettiğinin bir göstergesi.
Faiz dışı para politikası araçlarını öncelikli olarak kullanma konusunda ısrarlı olan MB, önümüzdeki aylarda zorunlu karşılık oranlarında artışlara kademeli olarak devam edecektir. Kısa vadede, 1 hafta vadeli fonlamanın azaltıldığı görebiliriz. MB’nin çıkış stratejisini yıl sonuna kadar tamamlama kararı devam ediyor. Nitekim MB’nin piyasa faizlerinde her iki yönde geçici dalgalanmalara izin verebileceğini belirtmesi de, bu görüşü destekliyor.
Fiyat istikrarı hedefi ile kıyaslandığında, finansal istikrar için faizlerin bir miktar daha yukarıda oluşması gerekebilir. Bu riski almak istemeyen MB, pro-aktif davranarak şimdiden finansal istikrar konusunda uyarılarda bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde MB’nin finansal koşulları ve bankacılık sektörünü yakından takip etmeyi sürdürmesini bekliyoruz.
Enflasyon konusunda MB’den daha endişeliyiz. Bu nedenle, faiz arttırımlarının 2011 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: