10 Kasım 2010 Çarşamba

BES ŞİRKETLERİ 100 LİRA ALIP 125 LİRA VERECEK


Haftalardır "100 lira Ver, 125 Lira Al" sloganı ile kamuoyunu meşgul eden adamın sırrı çözüldü. İstanbul'da Bakırköy ve Şişli'de 100 lira getirene 25 lira dağıtan kişinin bireysel emeklilik sisteminin tanıtımı amacıyla çekilen reklam filminde oynayan tiyatro oyuncusu Deniz Özmen olduğu ortaya çıktı. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Meral Eredenk, farklı bir iletişim yöntemi ile sistemdeki vergi avantajına dikkat çekmek istediklerini vurgulayarak bu kampanya ile bin kişiye 25 bin lira dağıttıklarını açıkladı.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 7'nci yaşını kutlarken, katılımcılarını ve katılımcı adaylarını vergi avantajı konusunda bilinçlendirmek amacıyla farklı bir iletişim kampanyasına imza attı. Kampanya kapsamında öncelikle kimin dağıttığı hakkında bilgi verilmeden "100 Lira Ver, 125 Lira Al" sloganıyla İstanbul'un değişik semtlerinde para dağıtıldı. İnternet üzerinden yayılan videolar aracılığı ile duyurulan bu haberle yüzbinlerce kişiye ulaştıklarını anlatan Eredenk, "Sistemde vergi avantajından yararlanan kitleyi daha da büyütmek istiyoruz. BES her geçen gün büyürken, sisteme özel bu avantajdan yararlanan kişi sayısını artırmak, ayrıca ilk kez sisteme gireceklere sağlanan avantajları aktarmak en önemli hedefimiz" dedi.

BU BİR CESARET İŞİYDİ
Türkiye'de BES katılımcılarının içinde bulunduğu vergi dilimine bağlı olarak ödedikleri katkı payından vergi avantajı elde ettiğini aktaran Meral Eredenk, şunları söyledi: "Basit bir şekilde, sisteme 100 lira yatıran kişi ortalama olarak bunun 25 lirasını geri alabiliyor. Vergiye tabi gelir miktarına göre bu oran yüzde 15 ila 35 arasında değişiyor. Ancak yaptığımız anketlerde, ankete katılanların sadece yüzde 37'sinin bu hakkı kullandığını gördük. Yüzde 63'ü kullanmıyor. Bunun yüzde 64'ü de vergi avantajından haberdar değil. Biz bu kampanya ile katılımcıları bilgilendirip vergi avantajından yararlanan kitleyi büyütmek istiyoruz. Bu kampanya BES'in Türkiye'deki vizyonunu göstermesi bakımından da önemli. Bu bir cesaret işiydi. Başlangıçta böyle bir kampanyayı yaparken tedirgin olduk ama çarpıcı ve net bir şekilde mesajımızı vermek için bu yolu seçtik."

2020'DE 115 MİLYAR TL'YE ULAŞIRIZ
Krize rağmen BES'in yüksek oranlı büyümesine devam ettiğine ve hedeflerine ulaştığına da dikkat çeken Meral Eredenk; sistemde biriken toplam fon tutarının 11,5 milyar TL'yi ve emeklilik şirketlerinin toplam katılımcı sayısının 2 milyon 200 bin kişiyi aştığını dile getirdi. Sistemin başlangıçta öngörülen hedeflerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğine işaret eden Eredenk, bu yılın sonunda katılımcı sayısında 2,4 milyon kişiye, fon büyüklüğünde ise 12 milyar TL'ye ulaşılmasının hedeflendiğini aktardı. Eredenk, 2020 yılında katılımcı sayısında 5,5 milyon kişiye, toplam fon büyüklüğünde ise 115 milyar TL'ye ulaşılmasını hedeflediklerini ekledi.

Yatırımcı bonodan vazgeçmiyor
Eredenk konuşmasında ayrıca sistemdeki bireysel sözleşmelerin toplamda yüzde 77'lik bir paya sahip olduğunu, bu oranı yüzde 19 ile gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmelerinin ve yüzde 4 ile de işveren grup emeklilik sertifikalarının izlediğini söyledi. Eredenk, ayrıca şu hususlara dikkat çekti: "Ekim 2010 itibarıyla emeklilik yatırım fonları portföyünün yüzde 60'ını kamu borçlanma senetleri, yüzde 10'unu ters repo, yüzde 13'ünü ise hisse senetleri oluşturuyor. Kalan bölüm ise diğer yatırım araçlarından oluşuyor."

Hiç yorum yok: