12 Eylül 2010 Pazar

KRİZDE TAKIP TAKIŞTIRMAYI KESİNCE ALTIN İTHALATI SON İKİ YILDA YÜZDE 84 DÜŞTÜ

Krizde altının yatırım aracı olarak yıldızı parlarken, mücevherat talebi hız kesti. Gerek altın fiyatlarındaki artış gerekse kriz döneminde bütün dünyada altınına mücevher olarak ilginin azalması altın ithalatının da gerilemesine yol açtı. Birkaç yıl öncesine kadar dünyada üretilen altının yüzde 80'i mücevher üretiminde kullanılırken, bu oranın 2008 yılında yüzde 65'e, 2009 yılında ise yüzde 45'lere gerilediğini belirten İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç, "Türkiye dünyada İtalya'dan sonra 2. büyük mücevher ihracatçısı konumunda. Ancak krizle birlikte altın mücevher ihracatında da büyük düşüşler yaşandı. Bu da son iki yılda altın ithalatının 166 tondan 27 tona gerilemesine yol açtı" dedi.
AKŞAM'a yaptığı açıklamada, küresel krizin altın piyasasına olan etkilerini değerlendiren Osman Saraç, altına olan bireysel yatırımcı talebinin artmasına rağmen mücevher ihracatındaki azalma ve mücevher talebindeki düşüş nedeniylee Altın Borsası vasıtasıyla yapılan ithalat ve işlem hacminde azalma meydana geldiğini söyledi.

SON İKİ YILDA YÜZDE 84 GERİLEDİ

2009 ağustos ayında 178.3 kg olan altın işlem hacminin 2010 yılının aynı döneminde 76.9 kiloya gerilediğini ifade eden Saraç, "Türkiye'ye külçe altın ithalatı İstanbul Altın Borsası kanalıyla yapılıyor. Altın ithalatında 2008 yılından başlayarak yüksek oranlarda düşüşler yaşandı. 2010 yılında ağustos itibariyle 26.3 ton ithalat gerçekleşti. Eylül itibariyla ithalat miktarı ise 27 ton. Oysa Türkiye'nin ortalama yıllık altın ithalatı 200-250 ton civarında. )Altın ithalatının azalmasındaki en önemli sebep altın talebinin azalması. Altına olan talebin azalması ise fiyata çok duyarlı bir piyasa olan Türkiye ve Ortadoğu piyasalarında fiyatın yükselmesi sonucu ortaya çıktı. Diğer yandan ekonomik krizin ortaya çıkması, insanların işlerini kaybetmeleri de altın ve mücevhere olan talebi azaltmış ve elinde altın bulunduran halkın ellerindeki altını satmalarıyla altın arzının artması sonucunu doğurdu."

200 MİLYAR DOLAR YASTIK ALTI

Yastık altı altın stokunun 5 bin ton civarında olduğunu tahmin eden İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç, "Dünyada yer üstü altın stokunun 163 bin ton olduğunu varsayarsak, Türkiye'de bulunan yastık altı altın stoku, toplam dünya stokunun yüzde 3'lük bölümüne denk geliyor. Bu miktarın parasal karşılığı bugünkü altın fiyatlarıyla 192 milyar dolar. Türk halkının elinde stoklandığı varsayılan 5 bin ton altın miktarını nüfusa oranladığımızda kişi başı yaklaşık 70 gr gibi oldukça makul bir miktar ortaya çıkıyor" dedi.

Altın mevduatı
ön plana çıktı

Saraç, altına dayalı finansal ürünlerin yaygınlaşması konusunda ise şunları söyledi: "Mücevher talebinde düşüş yaşanırken daha likit araçlar olarak altın yatırım fonları, bankalardan ve kuyumculardan alınabilen gram altın işlemleri ve altın mevduatlarına yönelim arttı. Özellikle küçük yatırımcıların fiziksel talebini karşılamak için gram altın işlemleri ortaya çıkarken, kaydi altın alım satım işlemlerinde internet üzerinden de işlem yapmaya olanak veren altın fonları ve altın mevduatı ön plana çıktı."

Bireysel yatırımcılar da
borsada altın satacak

İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç
, borsa elektronik sisteminde yapılan düzenlemelerle önümüzdeki dönemde bireysel yatırımcıların borsa üyeleri aracılığıyla altın alım satımı yapmalarının mümkün olacağını söyledi. Saraç, "1 kg altının 62 bin lira civarına yükselmesi sebebiyle bireysel müşterilerin düşük tutarlı taleplerini karşılamak amacıyla bireysel müşterilere yönelik yapılacak düzenlemeyle işlemlerinin 1 gr ve katları olarak gerçekleşmesine olanak verilecek. Diğer yandan bireysel müşterilerin hesaplarında bulunan altınların müşteri adına saklama ile Borsa kasasında saklanması mümkün olacak" dedi.

Ayfer ARSLAN

1 yorum:

Adsız dedi ki...

200 milyar doları yastık altından çıkarmak nasıl mümkün olur bence buna kafa yormalıyız