1 Eylül 2010 Çarşamba

İSLAMİ BANKALARA SERTİFİKALI ŞERİAT UZMANI

Finans sektöründe son dönemin yükselen yıldızı olan İslami bankalara artık sertifikalı şeriat uzmanları danışmanlık yapacak. Bloomberg'in haberine göre dünyanın önde gelen uzmanları tarafından verilecek sertifikaların amacı, islami bankacılığın repütasyonunu artırmak ve bankaların eğitilmiş kalifeye danışmanlar bulmasını sağlamak. Sertifikalar, merkezi Kuala Lumpur'da bulunan İslami Finans Uluslararası Şeriat Araştırma Akademisi (International Shariah Research Academy for Islamic Finance-ISRA) tarafından seçilecek bir kurul tarafından verilecek. ISRA'nın söz konusu kurulu bu yıl içinde seçmesi beklenirken, uygulamanın da önümüzdeki yıl içinde başlaması planlanıyor.

TÜM DÜNYADA GEÇERLİ OLACAK
Kurulun merkezi Malezya'da olsa da, verilecek sertifikalar sadece bu ülkede değil, bütün dünyada geçerli olacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ISRA Genel Müdürü Mohamad Akram Laldin, sertifikalarla birlikte, islami finans konusunda bilgili danışman sayısını artıracaklarını belirtirken, şöyle konuştu: "Evet şu an için yeterli sayılabilecek düzeyde bilginimiz var. Ama ikinci ve üçüncü jenerasyonun durumu ne olacak? Sektörün ilerde sorun yaşamaması için bu hamleyi yapmaya mecburuz."

SEKTÖR 3 TRİLYON $'I BULACAK
Sektörün son birkaç yılda 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması ve 2015 yılı içinde bu rakamın 2.8 trilyon dolara çıkmasının tahmin edilmesi, sektörün önde gelen kurumlarının bu yönde kararlar almasına yol açıyor. Geçtiğimiz haftalarda da, Bahreyn merkezli 200 üyeye sahip "İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Örgütü (AAOIFI), din bilginlerinin danışmanlık şirketlerinde sahip olabileceği hisselerin ve bir bilginin kaç bankaya danışmanlık yapacağının belirlenmese için bir Üst Kurul oluşturulmasını istemişti.

Bahreyn Şeyhi 52
bankanın danışmanı
ABD'de Chicago merkezli faaliyet gösteren ve İslami fonlar ile ilgili araştırmalar yürüten Falaika Advisors şirketinin 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, İslami finans alanında danışmanlık yapan 253 'bilgin' bulunuyor. Yine araştırmaya göre, sektörde 1.054 danışma kurulu bulunurken, bunların neredeyse üçte birinde, Failaka'nın En Önemli Danışmanlar listesi'nde ilk 6 sırayı alam isimler oturuyor. Örnek olarak listenin başında bulunan ve İslami finans konusunda dünyanın en etkin ismi olarak kabul edilen Bahreyn Şeyhi Nizam Yaquby, aralarında Citigroup, HSBC ve BNP Paribas'nın da bulunduğu toplam 52 bankaya İslami finans konusunda danışmanlık yapıyor.

Akyüz: Her bankanın
kendi danışmanı var

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz
, Türkiye'deki işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi:
"Her bankanın kendi danışmanı var. Katılım bankaları açısından bu yeni bir olay değil. Yıllardır belli konularda danıştığımız uzmanlar var. Faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olup olmadığı konusunda bize destek veriyorlar. Zaten siz sorgulama yapmazsanız müşteri sorguluyor."

Hiç yorum yok: