16 Eylül 2010 Perşembe

ILIMLI YAVAŞLAMA SENARYOSU

Referandum sonrası para piyasaları hareketli günler yaşıyor. Borsa yükseliyor, dolar düşüyor. Bütün bu gelişmeler belirsizliğin ortadan kalkması ve uluslararası borsalardaki gelişmelerin de bir sonucu ama peki tüketici cephesinde neler oluyor?
Merkez Bankası ve TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi sürekli düşüyor. En son verilere göre, endeks ağustos ayında yüzde 0.14 azalarak 87.35'e geriledi. Peki bu ne anlama geliyor?

Destek Menkul Değerler Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı bu veriyi şöyle yorumluyor:

"Tüketici güven endeksi, son iki aydır çok sert olmamakla birlikte düşüş trendinde. Güven endeksi Ağustos ayında % 0,1’lik küçük bir düşüş sonrasında, Haziran sonunda ulaşılan yüksek seviyeye göre % 0,8’lik düşüşe işaret ediyor.
Mevcut durumun satın alma gücü açısından olumlu olduğu düşüncesine karşın, gelecek dönemle ilgili daha temkinli bir bekleyişin hakim olduğu gözleniyor. Bu noktada, küresel belirsizlik ve endişelerin ana faktör olduğunu söylemek mümkün.
Ancak, gelecek dönem ekonomik durumla ilgili olumlu görünümün devam etmesi, iç dengelere yönelik güvenin sürdüğüne işaret ediyor.
Diğer dikkat çekici bir gelişme, dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebin artık yavaşlama kaydettiği. Yani, kriz dönemi ertelenen talebin gecikmeli olarak gerçekleşmesinin ekonomik aktiviteye verdiği desteğin önümüzdeki dönem gücünü kaybetmesi olası görünüyor. Nitekim, üçüncü çeyrekle birlikte ekonomiden alınan ılımlı yavaşlama sinyalleri de buna paralel bir görüntü sunuyor. "

Hiç yorum yok: