12 Eylül 2010 Pazar

İNGİLTERE'DE METRO BANK'A TÜRK DAMGASI

İNGİLTERE’de 100 yıl aradan sonra kurulan ilk banka olma özelliğini taşıyan, Londra’daki ilk şubesinde hesap açan müşterilerine 15 dakikada nakit kart ve kredi kartı vermesi ile dikkat çeken Metro Bank’ın, bu hizmetinin arkasında Türk teknoloji şirketi Verisoft yer aldı. Verisoft Genel Müdürü Onur Alver, bankacılık sektörünün son derece doymuş olduğu ve yeni bir oyuncunun kendisine yer bulmak için yenilikçi fikirlere ihtiyaç duyduğu İngiltere’de Metro Bank’ın farklılaşmak için tanıtımlarında öne çıkardığı anında kart teknolojisini Verisoft’un sağladığını söyledi.
İngiltere’de şirket kurdu
Metro Bank’ın Verisoft’a şirketin Visa ile de çalışan uluslararası iş ortağı Magtek aracılığı ile ulaştığını söyleyen Alver, işbirliği sürecini şöyle anlattı: “Magtek dünya çapında kart teknolojileri konusunda yeni ürünler çıkaran ve bizim de birlikte çalıştığımız bir şirket. Metro Bank’tan rakiplerinden farklılaşmak için yenilikçi bir ürün talebi gelince Magtek bizimle temasa geçti. Biz anında kart verme teknolojisini daha önce Dubai ve Kuveyt’te yapmıştık. Metro Bank’a bu konuda bir sunum yaptık ve kabul edildi.”
İngiltere’de global krizden dolayı bankacılık sektörüne yönelik yeni bir trendin başladığını gözlediklerini söyleyen Alver, “ABD’li bankacı Vernon Hill’in daha önce ABD’deki bankası Commerce Bank’ta uyguladığı müşteri memnuniyetini öne çıkaran bir model bu ve İngiltere’de de yoğun ilgi gördü. Bankaya şu ana kadar beklentilerin 4 katı talep geldiği bilgisini aldık. Özellikle anında kart hizmeti çok ilgi çekti” diye konuştu.
3 banka ile görüşüyor
Metro Bank’ın açılışına katılmak üzere Lonrda’ya gittiğini ve gider gitmez de rakip bir banka ile görüşmek üzere genel merkezlerine davet edildiğini vurgulayan Alver, şöyle devam etti: “Şu anda İngiltere’nin en büyük bankalarından biri ile anlaşmak üzereyiz. Bunun dışında yine büyük 2 İngiliz bankasından da bizimle temas ettiler. Çok yakında onlarla da görüşeceğiz. Bu yıl içinde İngiltere pazarında anında kartlardan 2-4 milyon adet basacağımızı tahmin ediyoruz.”
Bir kredi kartı yada nakit kartın bankaya basım ve kargo maliyetinin İngiltere’de 5-10 sterlin arasında olduğunu söyleyen Alver, “Anında
kart ile bu maliyetin ciddi şekilde önüne geçilebiliyor” diye konuştu.

Bankanın sahibi şube yerine ‘dükkan’ diyor
ABD’li bankacı Venron Hill’in 250 milyon sterlin (395 milyon dolar) sermaye ile kurduğu Metro Bank’ın İngiltere’nin BDDK’sı FASA’dan lisans almasının 16 ay sürdüğünü belirten Onur Alver, şöyle konuştu: “Lisansın alınmasının bu kadar uzun sürmesinin nedeni kriz. Krizde bankalar zor durumda kalınca lisansı vermek istemediler. Ancak Hill dahil adı gizli tutulan yatırımcıların sağlam olması nedeni ile lisans verildi. Hill, ‘aptal’ olarak değerlendirdiği bankacılık kurallarının çoğuna karşı çıkıyor. Bize projesini anlatırken, şubelere şube yerine dükkan demeyi tercih ettiğini söyledi.”

Türk şirketine iş yaptırmazlar diye İngiltere’de şirket kurdu
ONUR Alver Metro Bank’a teknolojik alt yapı hizmeti vermek üzere İngiltere’de bir şirket kurduklarını belirterek, şunları anlattı: “Bankacılık sektörünün son derece gelişmiş olduğu bir piyasa olan İnglitere’de bir Türk şirketinden yazılım almak istemezler diye düşündük ve İngiltere’de Magtek ile yüzde 50’şer payla Verisoft Europe diye bir şirket kurduk. Tüm işlemleri bu şirket üzerinden yürütüyoruz.”

CEO’nun kızının kaybolan kartı Verisoft’u arattı
İNGİLTERE’nin önde gelen bankalarından birinin yeni açılan Metro Bank’ın anında kart hizmetini tanıtmasının ardından Verisoft ile temasa geçtiğini söyleyen Onur Alver, şunları söyledi: “Bu banka ile anlaşmak üzere olduğumuz için adını vermem doğru olmaz. Ama CEO’sunun kızı ABD’de kartını kaybetmiş. Ve yeni kart kendisine 2 hafta sonra ulaştırılmış. Bunun üzerine çok sinirlenen bankanın CEO’su bizimle temasa geçti. Gittik kendilerine sunum yaptık. Anlaşmada son aşamadayız.”
Hülya GÜLER-HÜRRİYET

Hiç yorum yok: