1 Aralık 2010 Çarşamba

HÜKÜMET KKDF ARTIŞINDA GERİ ADIM ATMIYOR

Yaklaşık 9 milyon bireyi ilgilendiren KKDF’de hükümet geri adım atmıyor. Tüketici kredilerinden alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndaki (KKDF) 5 puanlık artışın yasal düzenlemenin yapıldığı 28 Ekim öncesi kredilere de uygulanmak istemesi üzerine tüketicilerle karşı karşıya kalan bankalar geçen hafta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştü. Fondaki 5 puanlık artışın eski kredilere uygulanmasına pek sıcak bakmayan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri önerilerini Babacan’a iletirken, Babacan’ın “Bizim bu gelire ihtiyacımız var” diyerek bu konuda geri adım atmayacakları mesajını ilettiği öğrenildi.
KKDF kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belli oranlarda hesaplanan ve banka müşterilerinden tahsil edilen bir fon. Global kriz döneminde piyasaları rahatlatmak ve tüketici kredilerini canlandırmak amacıyla hükümet kredilerden alınan KKDF oranını yüzde 15’den yüzde 10’a çekmişti. Ancak ekim ayının sonunda hem tüketici kredilerindeki patlamayı frenleyip ekonomiyi soğutmak hem de bütçeye gelir yaratmak amacıyla KKDF oranını yeniden yüzde 15’e çıkarmıştı. Buna ilişkin karar 28 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yürürlüğe girerken, 5 puanlık artışın 28 Ekim öncesi kullanılan kredilere de yansıtılmak istenmesi ve bankaların bu yönde müşterilere gönderdikleri mesajlar kamuoyunda tepkilere yol açtı.

ŞİMŞEK 'İNCELEYECEĞİZ' DEMİŞTİ
Tepkiler üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise İstanbul’da katıldığı bir toplantıda konuyu Gelir İdaresi ile konuşacaklarını belirterek, “Muhtemelen bir mantığı vardır. Bu konuyu inceleteceğim” demişti.Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, daha önce İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda bu konudaki tavırlarını açık bir şekilde ortaya koyarak KKDF’nin yükseltilmesinin ve geriye yönelik uygulanmasının bankalar ile müşterileri arasında ihtilaflara ve sorunlara neden olduğunu söyledi. Keskin, uygulamanın Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra açılan kredilere uygulanması için hükümet nezdinde harekete geçeceklerini açıklamıştı.

BABACAN’DAN KESİN TAVIR
Edinilen bilgiye göre, Türkiye Bankalar Birliği heyeti geçen hafta Çarşamba günü Devlet Bakanı Ali Babacan’ı ziyaret ederek konuya ilişkin görüşlerini sundu. Ancak bu görüşmede Babacan’ın 5 puanlık KKDF artışının eski kredilere de uygulanması konusunda geri adım atmayacaklarını belirttiği, hatta bankacılara, “Bizim bu gelire, kaynağa ihtiyacımız var. Artış eski kredilere de uygulanacak” dediği öğrenildi.

Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: