Küresel krizi hasar almadan atlatan Türk bankacılık sektörü 2010 yılını kapatmak üzere. Bol likiditesi, yüksek karlılığı ve sağlam mali yapısıyla yabancı bankaları kıskandıran Türk bankalarını 2011'de ise daha zorlu bir yıl bekliyor. Düşen faizler ve artan zorunlu karşılık oranlarıyla birlikte marjların giderek daralması sektörü çetin bir rekabetle karşı karşıya bırakacak.
AKŞAM Ekonomi olarak Türk bankacılık sektörünün önde gelen bankalarının CEO'larına 2011 yılı beklentilerini ve büyüme stratejilerini sorduk. Marjların daralması sonucu rekabet hangi alanlarda yoğunlaşacak? Banka bilançolarında aktif, kredi, mevduat büyüme beklentileri nedir? 2011 yılında kaç şube açıp ne kadar personel alınması planlanıyor? Yurtdışında büyüme planları var mı? Banka genel müdürlerinin hem sektör hem ekonomiye ilişkin kaygıları neler? Enflasyon, büyüme hızı, dolar, euro ne olacak?
Banka CEO'larının ortak görüşü gelecek yıl karlılık düşecek. Aktifler yüzde 10-15, krediler yüzde 20-25 oranında büyüyecek. Düşen marjlar nedeniyle hacimsel büyümeye ağırlık verilecek. Şubeleşme yine sektörün öncelikleri arasında. 2010 yılı ilk 9 ayında 23 banka 320 şube açıp 5 bin 105 kişiyi işe alırken, 2011 yılında sadece 12 bankanın yeni personel hedefi 10 bini buluyor.
Akbank 1000 yeni personel alacak
Akbank 2011 yılında önceliği Türkiye'deki organik büyüme fırsatlarına verecek. Gelecek yıl 50 civarında şube açmayı ve 1000 elemanı işe almayı planladıklarını açıklayan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Akbank bankacılık anlayışını ve faaliyetlerini Türkiye dışına taşımayı da hedeflediklerini dile getirdi. Akkurt; "Bankamız 2009 yılının sonuna kadar yurtdışı faaliyetlerini Hollanda ve Almanya'da faaliyet gösteren iştirakleri (Akbank N.V. ve Akbank AG) ve Malta şubesi ile sürdürüyordu. Aralık 2009'da bankamızın Dubai Ofisi olan Akbank Dubai Limited'i hizmete sokarak yurtdışı faaliyetlerimizi artırdık. Dubai Ofisi özellikle Körfez Bölgesi, Kuzey Afrika ve Asya'yı da kapsayan geniş bir coğrafyada yatırımcı ve müşterilerimize yönelik fırsatların ve işbirliği alanlarının yaratılmasına katkı sağlıyor. Akbank olarak her zaman olduğu gibi müşterilerimize ve paydaşlarımıza değer yaratmaya yönelik uygun fırsatları titizlikle değerlendirmeye devam ediyoruz "dedi.
Yapı Kredi her yıl 50-60 şube açacak
Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2007'de başlamış olan organik büyüme sürecini devam ettirmeyi ve pazarda büyüme fırsatlarını değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Orta ve uzun vadede sektörün üzerinde sürdürülebilir büyüme elde etmek için şube ağını genişletme stratejisini sürdüreceklerini anlatan Açıkalın, "Önümüzdeki beş yıllık dönemde her yıl yaklaşık 50-60 şube açmayı amaçlıyoruz. Büyük il merkezleri ile Anadolu'daki gelişmekte olan il ve ilçelerde de şube açılışlarımızı sürdüreceğiz" dedi. Açıkalın, yurtdışındaki büyüme planlarına ilişkin ise şu anda Yapı Kredi Moskova'nın ve Yapı Kredi Azerbaycan ile var oldukları dış pazarlardaki konumlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Garanti 2012 yılında çevre ülkelere açılacak
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de 2011 yılında en az 50 şube daha açarak, 900 şubenin üzerine çıkmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Birkaç yıl içerisinde de 1.000 şube hedefine ulaşıp, tüm Türkiye'yi kapsayacağız. Bu da yeni pazarlara ulaşmak ve bu sayede rekabette her alanda söz sahibi olarak daha fazla büyümek anlamına gelecek" dedi. Özen, yurtdışında ise önceliği Romanya'ya vereceklerini aktardı. Özen, "Garanti Bankası olarak yurtdışı genişleme faaliyetlerimizde önceliğimiz, Romanya'daki gibi lisanslı bir banka çatısı altında faaliyetlerimizi organik olarak geliştirmek yönündü. Önümzüzdeki dönem Romanya'daki faaliyetlerimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz. 2012 yılı gibi çevre ülkelerde bir banka alımı düşünebiliriz. Herhangi bir ülke ismi vermek için çok erken" diye konuştu.
2011 yılında 1200 şubeyi geçeriz
Türkiye İş Bankası olarak son iki yılda 3 bin 500 kişiyi işe aldıklarını hatırlatan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Ersin Özince, "Şubeleşme açısından ise olağanüstü nedenler ortaya çıkmazsa her hafta en az bir şube açmaya devam edeceğiz. Bu hesaba göre bizim 2011 yılında 1.200 şubeyi geçmemiz gerekir. Şu anda 1.133'lerdeyiz. Dış teşkilatta da Rusya ve Irak'ta bilfiil bankacılık, mevcutların yanı sıra Suriye'de belki Ortadoğu'da bir iki yerde daha, belki Lübnan olabilir. Irak'ta 2 şube için başvurduk, onların neticesini alır almaz iki tane şube için daha niyetimiz var. Öyle anlaşılıyor ki bizim Rusya'dan sonra en çabuk şube teşkilatıyla yürüyeceğimiz ülke Irak olacak. Biz hangileri daha çabuk gündeme gelirse onları değerlendiriyoruz. Bir telaş içinde de değiliz" diye konuştu.
Vakıfbank şartlar uygun olursa 1000 kişi alacak
Vakıfbank Süleyman Kalkan, 2010 yılı içinde banka olarak şube sayısını 550'den 633'e çıkardıklarını, 2011 yılında da şube sayısını artırmaya çalışacaklarını ifade etti. 2010 yılı içinde 900'den fazla personel alımı yaptıklarına da değinen Kalkan, "Şu anda 11 bin 95 çalışanımız var. 2011 yılında da şartlar uygun olursa 600 ila 1000 arası personel alımı yapmayı planlıyoruz" dedi. Yurtdışında büyüme planlarını da aktaran Süleyman Kalkan, rotayı şöyle çizdi: "Kuzey Irak (Erbil) ve Suriye'yi gündeme aldık. Kuzey Irak'ta şube açma çalışmalarımız devam ediyor. Suriye'ye şimdilik temsilcilik şeklinde gitmek istiyoruz. Çünkü Suriye'de banka kurmak için 200 milyon dolar sermaye gerekiyor. Türkiye'de 1 milyon doları geçmeyen maliyetle açtığımız bir şube 1 yılda kâra geçebiliyor. Tam kestiremediğimiz bir pazara 200 milyon dolarla gitmemiz doğru olmaz. Suriye, bu kuralı yumuşatmak için hazırlık yapıyor. Değişiklik olursa, ortak banka kurmayı düşünebiliriz."
Şekerbank: Deneyimli bankacılar aranıyor
Yurtiçinde şubeleşme planları hakkında şimdilik bilgi vermeyen Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yakın coğrafyada etkin bir bölge bankası olmayı planladıklarını ve önceliği Balkanlar'a verdiklerini söyledi. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin ise 2011 yılı büyüme stratejilerini şöyle aktardı: "Anadolu Bankacılığı misyonumuz gereği bankacılık hizmetlerinden yeterince yararlanmayan bölgelerde 20 şube açıp 150 civarında pesonel alacağız. Sektördeki büyümeye paralel deneyimli bankacılara ihtiyaç artıyor. Özellikle küçük işletmelere, tarım ve KOBİ bankacılığında müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilen kadroların önemi artacak."
Deniz, çalışan sayısını 10 bin 800'e çıkaracak
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2011 yılında 80 şube açmayı hedeflediklerini belirterek yeni şubelerden 30 tanesinin tarım ağırlıklı şubeler olacağını ifade etti. Ateş, "Bugün itibarıyla yaklaşık 9 bin 500 çalışanımız var. 2011'de çalışan sayımızı 10 bin 800'e çıkarmayı planlıyoruz" dedi. Denizbank'ın yurtdışı büyüme planlarını da aktaran Ateş, şunları söyledi: "Rusya ve Avusturya'da belirli bir büyüklüğe ulaşmış hali hazırda iki adet bankamız var. Bu bankalar da çevre ülkelerde şube ağlarını büyütüyor. Bunun yanında Denizbank olarak Türkiye'nin yakın coğrafyasında Denizbank'ın gelişmesine artı değer yaratabilecek satın alım fırsatlarını değerlendiriyoruz."
2011'de hangi banka kaç personel alacak?
---------------------------------------------------
Banka adı Yeni Personel
-------------- -------------- --------------------
Abank 210
Akbank 1000
A&T Bank 40
Denizbank 1300
Eurobank Tekfen 43
Finansbank 850
Garanti 1000
İş Bankası 1000
Ziraat Bankası 2500
Yapı Kredi 900
Vakıfbank 1000
T Bank 150
TOPLAM ALINACAK YENİ PERSONEL 9993
Ayfer ARSLAN-AKŞAM
28 Aralık 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder