17 Aralık 2010 Cuma

KARTTA ASGARİ ÖDEME ORANI ARTTI, NAKİT ÇEKİM SINIRLANDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre kredi kartı limitleri ve asgari tutarlarına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. Amaç kredi kartında hesapsız harcamaların önünü kesmek ve kredi kartı ile nakit avans çekimini önlemek.
İşte o düzenlemeler:
-Halen yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı, limitinize göre yüzde 40'a kadar yükseltilebilecek.
-Kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olanlar dönem borcunun yüzde 25'ini ödeyecek.
-Limiti 15 bin TL ile 20 bin TL'ye kadar olanlar dönem borcunun yüzde 30'unu ödeyecek.
-Kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olanlar ise dönem borcunun yüzde 40'ını ödemek zorunda.
-Yeni asgari ödeme oranları için bankalara 24 aylık bir uyum süreci tanınıyor. Ancak bundan yeni verilecek kredi kartları hariç tutuluyor.
-Yönetmelik kapsamında, yapılan bir başka değişiklikle şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu tutuldu.
-Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.

Hiç yorum yok: