13 Aralık 2010 Pazartesi

MB FAİZLERİ İNDİRECEK, ZORUNLU KARŞILIKLAR ARTACAK

Ekim ayında cari açık 3,68 milyar dolar gibi yine yüksek bir seviyede gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında 332 milyon dolarlık bir fazla oluşmuştu.
Dolayısıyla, 12 aylık açık 40,8 milyar dolara ulaşmış görünüyor. Yılsonunda 45 milyar dolarlık açık beklentimizi koruyoruz.
Cari açıktaki artışa karşın, sermaye hareketlerinde olumlu gelişmeler mevcut. Öncelikle kısa vadeli sermaye girişleri devam ediyor. Ekim ayında, hisse senedi ve bono yoluyla toplam olarak net 2,4 milyar dolarlık giriş gerçekleşmiş. 10 aylık dönemde 13,5 milyar dolarlık bir girişe işaret ediyor.
İthalat finansmanı için kullanılan kısa vadeli sermaye girişleri de Ekim ayında önemli bir artış kaydetmiş.
Bankaların sendikasyon kredilerinde hareketlenme gözlenirken, reel sektörün uzun vadeli borçlanmasında küçük de olsa net giriş gözlenmesi daha sağlıklı bir finansmana geçiş açısından memnun edici.
Ancak, kaynağı bilinmeyen döviz girişleri son iki aydır net çıkışa işaret ediyor.
Cari açık finansmanı ile ilgili ciddi bir problem gözlenmemesine karşın, sıcak para girişindeki hızlanmanın devam ederek cari açıktaki genişlemeyi kontrolden çıkarması riskine karşı Merkez Bankası’nın temkinli olduğu gözleniyor. Son yapılan açıklamalarda, politika faiz oranlarında ölçülü indirim içeren Senaryo I’e geçilebileceği ifadesi bu konuda hızlı gelişmelerin yaşanabileceğine işaret ediyor. Perşembe günü yapılacak faiz toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarında yeni indirim, öte yandan zorunlu karşılık oranlarında yeni artış görme olasılığı yükselmiş durumda.
Banu KIVCI TOKALI (Destek Menkul Değerler AŞ. Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı )

Hiç yorum yok: