30 Aralık 2010 Perşembe

AKGİRAY: 2011 İLK 4 AYDA 20 HALKA ARZ OLACAK

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Bloomberg HT'ye verdiği özel röportajda, 2012'nin ilk 4 ayında 20 halka arz olacağını ve geçtiğimiz yılın piyasalar için başarılı bir yıl olduğunu ifade etti.
2010 yılının genel değerlendirmesini yapan Akgiray, 2010'da piyasalar için başarılı bir yıl olduğunu, çok büyük rakamlar gelmediğini ancak bunun Kobiler ve büyük işletmeler için bir başlangıç olduğunu düşündüğünü söyledi. Akgiray 2011'in de başarılı bir yıl olmasını umduğunu belirtti.
2010'da dünyada Türkiye'nin bilinirliğinin arttığını söyleyen Akgiray, önümüzdeki
yılın ilk 4 ayında yaklaşık 20 halka arz olacağını açıkladı. Akgiray, "2011'de halka arz ve tahvil ihracı sayısı rekor sayıda olacak. Özellikle sonbaharda yoğun halka arz bekliyoruz" dedi.
Tahvil piyasasında stopaj indiriminin olumlu katkı yapacağını söyleyen Akgiray,
eurobonlarda da stopaj ayarlamasının çok olumlu bir adım olduğunu ifade etti.

"MERKEZ BANKASI'NIN TEDBİRLERİ ÇOK YERİNDE"
Merkez Bankası'nın son haftada sıcak paraya dair aldığı önlemler ve Türkiye'deki cari açık konusundaysa Akgiray, "Merkez Bankası'nın tedbirleri yerinde. Bunlar devrimsel şeyler değil, çok yerinde ve akıllıca. Cari açık konusundaki endişelerse oldukça yersiz" dedi. SPK üst yönetimi açısından sıcak paranın öncelikli gündem olmadığını söyleyen Akgiray, hisse senedi yatırımlarının da sıcak para niteliğinde olmadığını belirtti.

"OPSİYONLAR KONUSUNDAKİ KARARIMIZI ŞUBAT AYINDA AÇIKLAYACAĞIZ"
2011'de devreye girecek olan opsiyonların İMKB mi VOB'da mı işlem göreceğine dair soruyu Akgiray, "En geç Şubat ayında opsiyonlar konusunda bu işin hangi formatta olacağını paylaşacağız. Şu anda karar verme durumundayız. Ancak nerede olduğundan ziyade doğru olması önemli" dedi. Akgiray, VOB ve İMKB arasındaki uyumsuzlukların bazen 'sırıttığını' ifade etti. SPK Başkanı, "Bir coğrafya içinde birden fazla borsa bulunması yükümüzü artırıyor. Ortak bir platform olması gerektiğini düşünüyoruz. Vereceğimiz karar da bu yönde bir görüşümüz olacak" diyerek sözlerini sürdürdü. Akgiray, kapalı tahtalarla ilgili olarak da bazılarının yeniden kotasyona girmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

"4 FUTBOL KULÜBÜNÜN DE HALKA ARZ YÖNTEMİ YANLIŞ"
Futbol kulüplerinin halka arzlarındaki süreç hatalarını da değerlendiren Akgiray,
"4 futbol kulübünün de halka arz yöntemi fevkalade yanlış. Futbol kulüplerinin halka arzı için yeni düzenlemeye gerek yok. Halka arzlar yanlış yapılmış ve yanlış gittikçe büyüyor. 2012'ye kalmadan bu durum düzeltilmeli. Futbol federasyunu'nun da destek vermesini istiyoruz" dedi.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün (BJK) halka arzında yaşanan sorunla ilgili olarak da, "Yapılan her anlaşmanın şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Bu paylaşılmazsa eksiktir. Beşiktaş vakasında usul hataları var ama bunların ne kadar büyük hatalar olduğu inceleniyor" dedi.
2010 yılında manipülasyonla mücadelede azalma olup olmadığıyla ilgili soruya Akgiray, "Fevkalade azalma var. Manipülasyonla mücadele konusunda başarılı olduk. 2012'de manipülasyonu sona erdireceğimiz mesajını veriyorum" dedi.
Açıklamasında asıl hedeflerinin yerli yatırımcının korunması olduğunu söyleyen Akgiray, "Yabancı yatırımcı zaten kurumsal yatırımcıdır ve korunma ihtiyacı azdır dolayısıyla asıl hedefimiz yerli yatırımcı tabanımızı büyütmek" dedi.
SPK Başkanı ayrıca SPK'ya çok sayıda tahvil ihracı başvurusu olduğunu ve tahvil piyasasında sürekli müzayede sistemi kuracakların dile getirdi.

"DÜNYA PİYASALARINDAKİ HASSASİYETLERİ BURADA DA BEKLİYORUZ"
Varantların gelişiminin yeni bir enstrüman olduğunu ve yürüyen bir piyasa oduğunu söyleyen Akgiray, ünlü yatırımcı Mark Mobius'un manipülasyon yapıp yapmadığı konusunu da değerlendirdi. Akgiray konuyla ilgili olarak, 'ABD piyasalarında, İngiltere piyasalarında hangi hassasiyetler varsa biz de o hassasiyetleri burada herkesten bekliyoruz. Birkaç milyar dolarlar Türkiye için önemli değil. O hale geldi çok şükür. Eskiden arzu edilen oyunculuklar artık zarar veren hale geliyorsa tedbiri alırız, politikamız bu. 'Aman birkaç milyar dolar kaçmasın' diye bir korkumuz artık yok" açıklamasını yaptı.

"FİNANSAL OKUR YAZARLIK ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE"
Finansal okur yazarlık konusuna da değinen Akgiray bu konuyla ilgili hedeflerinin çok büyük olduğunu belirtti. Akgiray, "Çünkü finansal okur yazarlığımız çok düşük seviyede. Biz okullarla işbirliği yaparak bunu yapmak istiyoruz. Tasarruf kültürümüz geri kalmış. Bu bizim eksiğimiz. Bunu yapan Güney Kore gibi ülkeler başarılı olmuştur. 2011'de renkli işler yaptığımızı göreceksiniz" dedi.
Akgiray, konuşmasını sonlandırırken SPK'nın yatırımcıları doğrudan bilgilendirmek amacıyla 2011'de call centeri da hayata geçireceğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: