12 Aralık 2010 Pazar

CEPTEN ÖDEMEYİ İLK HANGİ BANKA BAŞLATTI?

NFC yani yakın alan iletişimi olarak Türkçeye çevrilen teknolojiye ilişkin geçen hafta yurtdışında iki bankanın lansmanı vardı. NFC elektronik cihazlar arasındaki iletişimi sağlayan bir teknoloji.
Garanti Bankası ve Bank Asya bu teknolojiyi cep telefonuna taşıyarak dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Bu teknoloji ile cep telefonları birer kredi kartı, ödeme aracı haline geldi. Cep telefonunuzu PayPass logosu olan POS'lara dokundurmanız yeterli. Anında ödeme gerçekleşiyor.
Bu konuda her iki banka arasında ise tatlı bir rekabet yaşanıyor. Her iki banka da kendi uygulamasının dünyada bir ilk olduğunu savunuyor. Garanti Bankası Avea işbirliği ile bu teknolojiyi hayata geçirdi. Garanti'nin uygulamasında Avea bayilerinden satın alacağınız sim kartı cep telefonunuza yerleştirdiğiniz anda cebiniz cüzdanınız haline geliyor. Telefon numaranızı veya cep telefonlarınızı değiştirmeden bu teknolojiden yararlanabiliyorsunuz.
Bank Asya da benzeri işbirliğini geçtiğimiz haftalarda Turkcell ile yaptı. Ancak Bank Asya'nın bu işbirliği şimdilik sadece KGS kullanımına açık. Kredi kartı uygulamasına ilişkin Turkcell, Yapı Kredi Bankası ile işbirliği halinde. Henüz bu işbirliği hayata geçmedi, hazırlıklar sürüyor. Bu yüzden Garanti Bankası, Bank Asya'nın uygulamasının KGS köprü geçişi ile sınırlı kaldığını ileri sürerek onların uygulamasını temassız ödemeden saymıyor.
Ancak Bank Asya'nın dikkatlerden kaçan (Garanti'nin dikkatinden kaçan) bir başka işbirliği daha var. Çinli Watchdata ile işbirliği yapan Bank Asya NFC uyumlu mikro SD (hafıza kartı) kartlar aracılığıyla temassız kart teknolojisini cep telefonlarına taşıdı. İlk lansmanı İstanbul'da yapan banka, ikincisini ise Paris'de Cartes Fuarı'nda gerçekleştirdi. Bu uygulamada da cep telefonlarınızı veya numaranızı değiştirmeye gerek kalmadan cepten ödeme yapmak mümkün. Sadece telefonunuzun mikro sd kart girişinin olması gerekiyor. Piyasadaki çoğu telefonda bu kart girişinin olduğu belirtiliyor. Ancak iphone'u olanlar her iki uygulamadan da yararlanamıyor. Çünkü arka kapak açılmadığı için kart girişleri yok. Söylenenlere göre Apple yeni üreteceği iphone'larda bu teknolojiyi de dikkate alacakmış...
Neyse, işin özeti: Garanti Bankası, Avea ile işbirliği yaparak temassız kart teknolojisini sim karta, Bank Asya ise mikro sd karta yükledi. Her ikisi de dünyada bir ilke imza attı.

Hiç yorum yok: