12 Aralık 2010 Pazar

BANK ASYA TEMASSIZ KARTI 'DIT MOBİL'İ PARİS'DE TANITTI

TEMASSIZ kredi kartı AsyaCard Dıt ve temassız ön ödemeli Dıt Pratik ile yaklaşık 1 milyon temassız kart müşterisi bulunan Bank Asya, bu alanda bir adım daha atarak, temassız ödeme uygulamasını 'Dıt Mobil' adıyla cep telefonlarına da taşıdı. Çinli Watchdata firması ile işbirliği yaparak, bu uygulamayı gerçekleştiren Bank Asya, Fransa Paris'te düzenlenen dünyanın en büyük Uluslararası Kart Teknolojileri ve Uygulamaları Fuarı olan Cartes 2010'da ilk ödeme işlemini yaptı. Uygulama sayesinde, artık kredi kartına gerek kalmadan cep telefonlarından ödemeler yapılabilecek. Bir hafıza kartı şeklinde üretilen 'Dıt Mobil'in telefona takılmasıyla uygulama kullanılmaya başlanacak ve telefon ya da sim kartın değiştirilmesine gerek kalınmayacak. NFC yani yakın alan iletişim teknolojisinin, hafıza kartına 'kuyruk' gibi eklenerek hazırlanan uygulama sayesinde tek seferde 35 TL'ye kadar olan ödemelerin kart kullanılmadan cep telefonuyla gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

Hafıza kartı ile ilk uygulama
Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, Dıt Mobil'in dünyada hafıza kartı (mikro sd) ile gerçekleştirilen ilk temassız uygulama olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Dıt Mobil, Bank Asya'nın temassız kartlarıyla yapılabilen herşeyin cep telefonu ile yapılmasına olanak sağlıyor. Dıt Mobil, tüm dünyada PayPass logosu bulunan pos cihazlarında şifresiz 35 liraya kadar alışveriş imkanı tanıyor. Bunun dışında Bank Asya'nın otobüs validatörleri, feribot turnikeleri, Dıt taksiler, otoyol ve köprü KGS gişelerinde de kullanılabiliyor. Bank Asya müşterisi olanlar da olmayanlar da bu uygulamadan yararlanabilecek.”

Alternatif çözüm geliştirdik
Dıt Mobil'in ödeme sistemlerinin geleceğine dair bakış açılarının bir göstergesi olduğunu ifade eden Özdemir, “Cep telefonları ile ödeme ve diğer finansal uygulamaların birleşmesi kaçınılmaz oldu. Yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisini kullanan çözümler şu anda gelişme sürecinde. NFC uyumlu telefonların piyasada bulunmaması bizi alternatif çözümlere yöneltti. Bu projede Watchdata ve Smartsoft'un katkıları oldu. NFC teknolojisini hafıza kartı ile buluşturarak, uygulamayı başlattık” diye konuştu.

Çok fazla yatırım yapmadık
Bank Asya Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ise, Bank Asya'nın temassız kartlarda 1 milyon müşteriye ulaştığını belirterek, şöyle konuştu: “100 bin ön ödemeli banka kartı, 400 bin adet de KGS kartı kullanılıyor. Bank Asya olarak, temassız ödemelerde kart adedinde 2'nci, işlem adedi ve ciroda 1'nci sırada yer alıyoruz. Ancak bu pazar şu anda Türkiye genelinde 40-50 bin pos cihazında sınırlı. Dıt Mobil gibi cep telefonu uygulamaları ise, kitlesel üretime geçtikten sonra kullanılabilecek. Biz Dır Mobil'e daha önce temassız kart teknolojilerimiz geliştiği için çok az bir yatırım yaptık. Çünkü 2 yıldır alt yapısını kullanıyoruz.”

Banka müşterisi olmayanları
ön ödemeli kartlar çekecek
Bank Asya Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, ön ödemeli kartlarda banka müşterisi olmanın zorunlu olmadığını hatırlatarak, şunları söyledi: “MASAK'ın bir ön ödemeli kartla, 1 ayda yapılacak işlem tutarının 500 lirayı, 1 yılda ise 5 bin TL'yi geçmemesi gibi bir sınırlandırması bulunuyor. Eğer banka müşterisi değilseniz ve kimlik bilgileriniz yoksa bu şekilde bir sınırlama var. Bu sınırların kalkmasını isteyenler, bankaya başvurarak kimlik bilgilerini verecek. Bu projeyle banka müşterisi olmayanları bankalara devredeceğiz.”

Bankalar KOBİ'lere yöneldi
Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, bankaların yönünü KOBİ'lere çevirdiğini belirterek, 2011 yılı için şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz de bu alanda Çoban Yıldızı projesini başlattık. Yeni ürünlerle o segmenti geliştirmeye çalışıyoruz. Sektör olarak büyümeyi KOBİ'lere yönelik yapmaya çalışıyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalara yönelmiş bulunuyoruz. Bankalar mevcut kaynaklarının dışında başka kaynaklar aramaya başladı.” 2011 Bank Asya'nın yüzde 20 büyüme beklediğini de ifade eden Özdemir, 20 yeni şube açarak 200 şubeye ulaşacaklarını kaydetti.

NFC nedir
NFC, kısa mesafede cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir teknolojidir. NFC ile mobil ödeme konusunda dünyanın birçok ülkesinde deneme üzerinde çalışmalar yapılıyor. Birçok banka ve GSM operatörü gerçekleştirdikleri işbirlikleri ile çeşitli pilot çalışmalar yapıyor. Bunların arasında Societe Generale, Bank of America, Orange, SFR gibi firmalar yer alıyor. Nokia, Sagem, Samsung ve Motorola NFC özelliğine sahip cep telefonu üretmeye başlasa da bu telefonların ticari lansmanları henüz yapılmadı. Bunun için de NFC özelliği cep telefonlarına adapte edilerek, NFC özellikli sim kartla geliştiriliyor. 2011 yılında birçok ülkenin NFC ile ödeme dönemine geçmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok: