8 Mayıs 2009 Cuma

VADELİ İŞLEMLERLE RİSKLERE KARŞI KENDİNİZİ KORUYUN

Küresel kriz nedeniyle döviz kurları ve hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar son zamanlarda Vadeli İşlemler Borsası'na (VOB) ilgiyi artırdı. 7 Mayıs'da 2.2 milyar liralık işlem hacmiyle rekor kırdı. Peki, VOB'da hangi ürünler alınıp satılıyor? Nasıl yatırım yapılır? İşte, bazı ipuçları:
*Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ( VOB), vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı yerdir. Alınıp satılan bu sözleşmelere türev araçlar deniyor.
*VOB, Türkiye'de 4 şubat 2005 tarihinde 34 üyesiyle işlemlere başladı. Üyeleri aracı kurum ve bankalardan oluşuyor. Merkezi İzmir'de bulunuyor.
*Döviz borcunuz var veya ihracatçısınız. 3 ay sonra dolar kurunun hangi seviyelere geleceğini tahmin edemiyorsunuz. Veya piyasalarda hava her an değişebileceği için elinizdeki hisse senedi portföyünün değer kaybetmesinden endişe duyuyorsunuz. İşte bütün bu olasılıklara ve risklere karşı yatırımlarınızı vadeli işlemler borsasında koruyabilirsiniz.

*VOB'da borsa, faiz, dolar, euro, pamuk, buğday ve altın sözleşmeleri alınıp satılıyor.
*Vadeli işlemler borsalarının işlem hacmi dünyada 1.4 katrilyon doların üzerinde.
*VOB, sabah 09.30 ile 17.10 saatleri arasında açık. İşlem gören başlıca ürünler İMKB-30 endeks, YTL/Dolar, YTL/Euro, DİBS 91 ve 365 günlük faiz enstrümanları, pamuk, buğday ve altın sözleşmeleri. Fiziki olarak teslimat sözkonusu değil.
* Alım satım emri VOB'a üye banka ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Telefonla veya internet üzerinden de alım satım emri verilebiliyor. Öncelikle VOB'a üye olan bir aracı kurumda hesap açtırmanız gerekiyor.

*VOB'da işlem yapmak için herhangi bir alt limit sınırı yok ancak her sözleşme için yatırılması gereken belli bir teminat var. Bir adet dolar sözleşmesi satın almak veya satmak isteyen bir yatırımcının işleminin gerçekleşmesi için hesabında 150 YTL başlangıç teminatı bulundurması gerekiyor. Bu tutar Euro sözleşmesi için 200 YTL, 365 günlük devlet iç borçlanma senedinde 500 YTL, pamuk ve buğdayda 240 YTL.

Hiç yorum yok: