17 Mayıs 2009 Pazar

KART SEÇİMİNİN PÜF NOKTALARI

Kredi kartında yoğun reklam bombardımanına tutulan tüketicinin ister istemez bazen kafası karışıyor. Tabii ki, herkesin öncelikleri farklı ama kimisi faizine, kimisi ödül programlarına bakıyor. İşte bu noktada, size yararlı olabileceğini düşündüğüm bazı ipuçları:
*Faiz Oranları: Aylık faiz oranı, ödenmemiş bakiyeye uygulanan faiz oranıdır. Merkez Bankası , kredi kartı faizlerinde azami faiz oranını belirlediği için büyük bankaların oranları aşağı yukarı birbirine yakın. Bazı bankalar arasında yarım puan gibi çok az farklar olabilir. Tek kriter olarak faize bakarsanız seçim yapmakta zorlanabilirsiniz.
*Müşteri sadakat programları: Genellikle kart ile yapılan alışveriş sonucu kazanılan puanlar üzerine kurulu. Üye işyeri ağının yaygınlığı, taksit seçenekleri, ödül programları bu sadakat programlarının birer parçası. Eğer çok küçük faiz farkları önemli değil, benim için en fazla ödül kazandıran program diyorsanız, kart seçiminde dikkate alabilirsiniz.
*Yıllık ücretler: Kart hamillerinden yılda bir kere alınan ücret. Bankadan bankaya hatta aynı bankanın çıkardığı kartlar arasında bile değişkenlik gösterebiliyor. Ortalama 20 lira ile 55 lira arasında yıllık bir ücret sözkonusu. Faizi, ücreti az olsun, ödül programları önemli değil diyorsanız, tercihinizi o şekilde kullanabilirsiniz.
*Dünya çapında geçerlilik: Eğer sık sık yurtdışına çıkıyorsanız tabii ki, kartınızın dünyada geçerliliği olan bir kart programına sahip olması da mutlaka dikkate almanız gereken bir kriter olacak.

Hiç yorum yok: