19 Mayıs 2009 Salı

HER YARDIM KAMPANYASINA İNANMAYIN!

İnternette kanser olan, organ nakli yapılması gereken hastalar için yardım kampanyası düzenleyen zincir elektronik postalarla aranızda hiç karşılaşmayan yoktur herhalde. Bu mesajlara aldanarak verilen hesap numaralarına yardımda bulunmuş da olabilirsiniz. Ancak bu tip mesajların çok dikkatli irdelenmesi gerekiyor, aksi takdirde iyiniyetinizin kurbanı olabilirsiniz. Web sitesinde dolandırıcılık eylemleri arasında 'kampanyacılık' adı altında bu tür suçları inceleyen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) İnternet Bankacılığı Bilinçlendirme Çalışma Grubu'nun konuya ilişkin tespitleri şöyle: Bu tip mesajlara aldanan iyiniyetli kişiler, mesajda belirtilen hesaplara yardım amacıyla para transferi gerçekleştirmektedir. Bu tür hesap hareketlerinde, özellikle küçük tutarlarda gerçekleştirilen çok sayıda para transferi görülür.
YÖRE ESNAFINI KULLANIYOR
Kampanyacılık yönteminin farklı türlerini de görmek mümkündür. Bir ilin üst kademe yöneticilerinin isimleri kullanılarak yöre esnafını arayan şahıslar tarafından, bir hasta veya farklı bir amaç için para topladıklarını ve düzenlenen kampanyaya katılmalarının beklendiği belirtilir. Böylece verilen hesap numaralarına önemli sayılabilecek tutarlar transfer edilir.
'KAMU TEMSİLCİSİ' YALANI
Bir başka rastlanan tür ise kendilerini bir kamu kuruluşunun temsilcisi olarak tanıtan kişilerin, bir dergi satışı, gece düzenlenmesi ve benzeri faaliyet amacıyla verdikleri hesap numarasına para yatırılmasını talep etmektedir.
ADRES VERMEKTEN KAÇINIR
Kampanyacılık amacıyla açılan hesapların incelenmesinde aşağıdaki ortak noktaların bulunduğu görülebilir: • Bu tür hesapları açmak için şubeye başvuran şahıslar, genellikle sahte kimlik belgesi kullanmaktadırlar.
• Hesap açan şahıslar genellikle hesap açma sırasında “debit kart” başvurusu da yaparlar, “debit kart” için adres vermek istemez ve şubeden teslim almayı uygun görürler.
• Hesaplara yapılan havalelerin açıklamasında “geçmiş olsun”,“dilerim ameliyatınız başarılı olur”, “dualarımız sizinle” vb. açıklamalar bulunmaktadır.
• Kişiler iletişim amacıyla şubeye sadece cep telefon numarasını verirler. Sabit telefonlarının bulunmadığını veya henüz açılmadığını belirtirler.

Hiç yorum yok: