16 Mayıs 2009 Cumartesi

SHOP AND MİLES 'TEMASSIZ' UÇURACAK

Garanti Bankası uçuş mili kazandıran kredi kartı shop&miles programını baştan sona yeniliyor. 356 bin shop&miles kartı temassız kart teknolojisi ile yeniden yapılandırılırken, 'Sözünüze avans mil' uygulamasına başlayacak. Garanti Ödeme Sistemleri Müdürü Mehmet Sezgin, şu anda 200 bin adet temassız kartlarının bulunduğunu, Migros ile yapılan işbirliği ve shop&miles projesi ile birlikte bu sayının yıl sonuna kadar 1 milyona ulaşacağını söyledi. AKŞAM'a yaptığı açıklamada, Garanti Bankası'nın ödeme sistemlerindeki yeni projelerini anlatan Mehmet Sezgin, shop&miles programını baştan sona yenileyeceklerini belirtti. Garanti Bankası'nın şu anda 7.6 milyon adet kredi kartının bulunduğunu dile getiren Sezgin, yıl sonunda 8 milyon adetlik kart büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Kart cirosunda pazarda yüzde 21.7 ile ilk sırada yer aldıklarını ifade eden Sezgin, ocak ayında 3.2 milyar TL, şubat ayında 3 milyar 56 milyon TL, mart ayında ise 3.4 milyar liralık kart cirosunun gerçekleştirildiğini aktardı.
Batıklara ayıracak sermayemiz var

Kredi kartında kanuni takiplerde ciddi bir artış gözlendiğine dikkat çeken Sezgin, bunu işsizliğin artmasının doğal bir sonucu olarak yorumladı. 2008 yılında yüzde 6.6 olan idari ve kanuni takip oranının 17 Nisan itibarıyla yüzde 8.4'e çıktığını anlatan Sezgin, 'Ancak bunu 2001 krizi ile karşılaştırıp bir tehlike sinyali olarak değerlendirmek doğru olmaz. Sonuçta bankalar hem kredi kartı hem bireysel kredi hem KOBİ kredilerinde idari takiple karşı karşıya. 2001 krizinden farklı olarak Türk bankalarının takipteki alacaklara ayıracak sermaye gücü var. Sermaye yeterlilik oranları çok yüksek' diye konuştu.
Kredi kartı kullanımı azaldı

Krizin kart kullanımını da etkilediğini belirten Sezgin, bugüne kadar kart pazarında yüzde 20-25'in altında ciro artışının görülmediğini, ilk defa bu yıl ilk çeyrek te yüzde 11'lik bir artışın yaşandığına işaret etti. Sezgin, 'Reel bazda kart kullanımında durgunluk var. Ekonomi küçülüp işsizlik artarken bir artış beklemek doğru değil' dedi.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ
Not: görsel www.thy.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: