4 Mayıs 2009 Pazartesi

TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİ, KARTTA TAKSİT AZALDI

Kriz ortamında artan gelecek kaygısı nedeniyle tüketiciler çok zorunlu olmadıkça büyük meblağlı alışverişlerden kaçınırken, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ise taksit sayısı azaldı. Tüketicilerin bu eğilimini, "finansal bilinçlenme" olarak yorumlayan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, kartlı alışverişlerde taksit sayısının azaldığını doğrularken, kredi kartı alacakları içerisinde taksitli alışverişin payının yüzde 40'lardan yüzde 35'e gerilediğini söyledi. 1 Mayıs cuma günü Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) Mardin'in Midyat ilçesinde ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik açtığı eğitim merkezini ziyaret eden Berna Ülman, bu ziyaretin ardından ödeme ödeme sistemleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Ülman, krizde finansal bilincin önem kazandığını ve tüketicilerin bütçe yönetimine daha çok dikkat etmeye başladığını vurguladı.
KARTTA BÜYÜME HIZI DÜŞTÜ

Kartlı alışverişlerde taksitin payının azalmasının satın alınan ürünün niteliğiyle de ilintili olduğunu ifade eden Ülman, alışverişlerin büyük meblağlı ürünlerden daha küçük meblağlı ürünlere kaydığını ifade etti. Küresel krizin etkilerinin geçen yılın ağustos ayından itibaren hissedildiğini aktaran Ülman, kredi kartı harcamalarında yıllık yüzde 33'ler civarında olan büyüme hızının eylülde yüzde 30'a, ekimde yüzde 27'e gerilediğini anlattı. Büyüme hızının şubat sonunda yüzde 11'e kadar gerilediğine dikkat çeken Berna Ülman, "Mart ayında ise biraz hareketlenme gördük" dedi.
BANKALAR BATIKLARA HAZIRLIKLI

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, bankaların kredi kartı alacaklarının ise son 6 aylık zaman diliminde sadece yüzde 3 büyüme gösterdiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşük bir büyüme. Tahsili gecikmiş alacaklarda ise belli bir yükseliş söz konusu. Ancak bu oranı etkileyen iki rakam var. Tahsili gecikmiş alacaklar yukarıda, tüm alacaklar aşağıdadır. Bankaların kredi kartı alacaklarının yüzde 3 büyüdüğü ortamda, tahsili gecikmiş alacakların da koşullar nedeniyle biraz daha yükseldiği bir ortamdan bahsediyoruz. Bankalar bu konuda ciddi mutfaklarını çok iyi hazırlamış durumda. Sermaye yeterlilik oranları, puanlama sistemleri, alacak takip sistemleri konularında son derece donamınlı ve konuya hakimler."
Kaynak: Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: