13 Mayıs 2009 Çarşamba

TÜRKİYE'DE 300 BANKA OLURSA FAİZLER UCUZLAR

Mevduat toplama izni için yaklaşık 1.5 yıldır BDDK'dan onay bekleyen Çalık Grubu'na ait yatırım bankası Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, Türkiye'de banka sayısının gerek GSMH gerek nüfus açısından az olduğunu ileri sürerek en az 300-400 banka olması gerektiğini savundu. Kamuoyunda hep bankacılık işlemlerinden alınan yüksek ücret ve komisyonlardan, bankaların yeterince reel sektöre kaynak aktaramamasından ve yüksek faiz oranlarından şikayet edildiğini hatırlatan Dr. Halisdemir, Türkiye'de banka sayısı arttıkça rekabetin de artacağını ve bu oranların ucuzlayacağını dile getirdi.
Dr. Önder Halisdemir, Aktif Bank'ın önümüzdeki dönemdeki hedeflerini paylaşmak amacıyla dün İstanbul'daki Genel Müdürlük binasında ekonomi basını ile bir araya geldi. Halisdemir, 2007 yılında başlatılan yeniden yapılanma programı ile kadrosunu, ismini, stratejilerini yenileyen Aktif Bank'ın teknolojik altyapısı ve yeni jenerasyon bankacılık faaliyetleriyle, 'Doğrudan Bankacılık' ve 'Şehir Bankacılığı' kavramlarını Türk bankacılık sistemine kazandırdığını ifade etti.

4 BANKA ONAY BEKLİYOR
2007 Aralık ayında BDDK'ya mevduat toplama izni için başvurduklarını hatırlatan Halisdemir, 4 bankanın daha izin başvurusu beklediğini söyledi. Türkiye'deki bir ticari firmanın parasını dünyada istediği yatırım bankasında değerlendirebildiğine değinen Halisdemir, şöyle yakındı: "Kendi ülkesinin yatırım bankasında ise değerlendiremiyor. Üstelik mevduat garantisinin dahi olmadığı bu alanda bile kendine kaynak yaratamayan yatırım bankaları rekabette sıkıntı yaşıyor. Bu ve benzeri akılcılıktan uzak kalmış kısıtlar yatırım bankalarını ticari bankalar olarak faaliyetlerini sürdürmek zorunda bırakıyor. ABD'de bile yatırım bankalarına mevduat izni verilmesinden sonra ve AB mevzuatında böyle bir ayrım bulunmamasından dolayı artık izin bekleyenlerin taleplerinin olumlu değerlendirileceğini ve rasyonellikten uzaklaşmış bu durumun giderileceğini düşünüyorum."

REKABET AZ OLUNCA BEDELİNİ HERKES ÖDÜYOR
Yıllarca Türkiye'de banka sayısı fazla diye yanlış biçimde kanaat uyandırıldığını anlatan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, "Banka sayısı olması gerekenden az olunca gereği gibi rekabet işlemiyor. Kart ücreti fazla, havale ücretleri fazla, kredi faizleri fazla, bankalar kredi kullandırmıyor, şirketler ağlarken bankalar nasıl bu kadar fazla kar ediyor diye hep şikayet ediliyor da meselenin özüne inerek bakan malesef çok az. Sistemde az sayıda banka olması rekabetin etkin şekilde işlemesini önlüyor. Bunun maliyetini tüketiciler, şirketler genel ekonomi hep beraber ödüyoruz" dedi.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

1 yorum:

bankamağduru dedi ki...

Çok sahtekar ve düzenbazca işleri oluyor şirketlerin, büyük patronların, mağazaların. İnsanların hakkıyla kazandıkları paraları bin bir türlü oyunla cebe indiriyorlar, fazlasıyla elde ettikleri karlarla yeni soyguncu şirketler yaratıyorlar. Yeni girişimciye büyüme imkanı yok, ülkenize faydalı bir üretiminiz yok bari yol açında yaratıcı olanlar ilerlesin, sümsükler, yabancı şirketlerin kucağında oturup amblemleriyle kendilerini adam yerine koyan silik şirketler gurupları. Apartman dikip yabancı ortaklarla milleti soyacak alışveriş merkezi yapmaktan başka bi bok beceremeyen, şahsiyetsiz marka sahipleri. Yabancı patronlar sizin sülalenizi satın alıyor bee, adammısınız.. Bi pok üretebildiğiniz yok. Gelişmiş ülkeler sizin ürünlerinizi kale almıyor, ne puka yararsınız soytarılar.

Müşteri hizmetlerinden, canını kurtulanlardanım şimdi intikamımı alıyorum, hayatta kalanlardanım!..

Büyük bir mücadele veriyoruz arkadaşlar bu şirketler çoğu çin malı olan dandik ürünleriyle bizi dolandırıyor, hatta bankalarıyla da paramızı gasp ediyorlar. Her hatalarında internette biryerde dürüstçe herşeyi yazın, ürünlerini kötüleyin. Mutlaka bu göreviniz herkes şikayet edip birşeyler yazarsa birçok şirket zarara uğrar, şikayet edin, kötüleyin, eksiklikleriyle dalga geçin, aşağılayın, yerin dibine batırın. Zaten bunlar bizden çok daha ezik durumdalar, yabancı üretici şirketlerle el açıyorlar, yapacakları anlaşmalarla, kendi üretemedikleri şeyleri ithal edip Türk Milletine kakalayarak hayatta kalıyorlar. İnternette yabancı markalarıda sürekli kötüleyin ki seçici bir millet olduğumuzu anlasınlar, öyle her bozuk malı üçüncü dünya ülkelerine satarız hesaplarına gelmemeliyiz. Hatta ingilizce olarak yabancı sitelerdede kötüleyin ki, napalım bizim ülkemizdeki modellerde bu tür bozukluklar var diye kusurlarını herkese duyurursunuz.

Çalışanlarının isimlerini, özellikle patronlarını, şirket sahiplerini kötüleyin internette, hakaret edin, ürünlerini, isimlerini yerin dibine batırın, bugün yapın yarın yapın canınız sıkıldıkça heryere göderin yorum yapın.

Hergün insanları soyan bankalarıda şikayet edin, kart ücreti, cart ücreti yok curt ücreti, hava faizi, gecikme yok erken gelme faizi, nefes alma faizi, olmadı bankamıza para yatırma cezası, kart çıkartma için düşünme ücreti karar verme ücreti, bankaya adım atma ücreti.. annenizin ücreti şerefsizler!.. Bankalar annenizin ücreti ne kadar, onuda hesapladınız mı..