16 Mayıs 2009 Cumartesi

KART ÜCRETİ YASAL MI, DEĞİL Mİ?

Sorun özellikle tüketici derneklerinin temsilcileri tarafından Yargıtay'ın kart hamilinden kart bedeli alınamayacağı yolunda bir kararının mevcut olduğu da vurgulanarak olumsuz yanıtlandığı gibi, gazetelere yansıyan bazı haberlerden Hükümet'in de kart bedelinin üç yılda bir alınmasına yönelik bir yasal düzenleme yapma hazırlığı içinde olduğu anlaşılmaktadır. 1. Hemen belirteyim, borçlar hukukumuza egemen olan sözleşme serbestisi ilkesi çerçevesinde bir bankanın müşterisine verdiği kredi kartı nedeni ile kendisinden "kart bedeli" ya da "hizmet ücreti" gibi adlar altında bir yıllık ödenti almasına hiçbir engel yoktur.
BİLGİLENDİRME ŞART
Görüldüğü gibi yürürlükteki hukukumuzda bankaların kredi kartı hamillerinden kart bedeli ya da hizmet ücreti adı altında bir ödeme talep edebilmeleri için bu konuya en az on iki punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak yazılı sözleşmelerde açıkça yer verilmiş olması ve kartın teslimi sırasında hamilin bu konuda bilgilendirilmiş olması zorunlu ve yeterlidir. Bu nedenledir ki, kart çıkaran kuruluşların kredi kartı hamillerinden "kart ücreti" tahsil etmelerinin yasal dayanağı bulunmadığı yolundaki iddia asla kabul edilemez. 2. Öte yandan Yargıtay'ın kart hamillerinden kesinlikle hiçbir kart ücreti tahsil edilemeyeceğine hükmettiği de doğru olmayıp, sorun yüksek mahkemenin bu konudaki bir kararının yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.Gerçekten, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2.5.2008 tarihli çok yeni bir kararında (E.2008/4345, K.2008/6088, Yayınlandığı Yer : Yargıtay Kararları Dergisi C. XXXIV S. 10 [Ekim 2008], s. 1972-1974) somut olayda sözleşmenin davacı banka tarafından matbu, standart olarak hazırlanıp boş olan kısımların rakam, isim ve adresler yazılarak doldurulduğu, sözleşmenin on iki punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği ve hepsinden önemlisi "tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi kart kullanımı ücreti adı altında bir külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile müzakere edilerek kararlaştırıldığını ayrıca iddia ve ispat etmemiş" olması yüzünden kabul edilemeyeceği sonucuna varmıştır.
Yasaklama yok
Görüldüğü gibi Yargıtay, sözünü ettiğim ve kart ücreti tahsilinin yasal dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürenlerin sıkça yollama yaptıkları bu kararında kesinlikle kart bedeli almanın hukuka aykırı olduğunu ifade etmemiş, aksine on iki punto ve koyu siyah harflerle yazılı bulunan sözleşmede açıkça değinilmiş ya da hiç olmazsa taraflar arasında görüşülüp kart hamilince kabul edildiği kanıtlanmış olması durumunda, kart bedeli tahsil edilebileceğini hiçbir duraksamaya yer bırakmaksızın dile getirmiştir. 3. Kanımca kart bedeli başta gelmek üzere kredi kartı ile ilgili yasal düzenlemeler getirilir ve kart çıkaran kuruluşların hak ya da taleplerinin sınırlandırılması yoluna gidilirken, bunların kredi kartı çıkarmak ve müşterilerine kredi kartı hizmeti sunmak zorunda olmadıkları ve zarar ettikleri takdirde bu hizmetleri vermekten pekala kaçınabilecekleri gözden uzak tutulmamalı ve anılan kurumların salt sistemin işleyişine ilişkin harcamalarını karşılamak amacı ile objektif olarak tahsil etmekte haklı görülebilecekleri orandaki kart bedellerinin tamamen yasaklanması yoluna gidilmemelidir.
Prof.Dr. Ömer Teoman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi-REFERANS

3 yorum:

....... dedi ki...

Şimdi kart ücreti yasal mı değil mi? İlla her seferinde mahkemeye mi gitmek gerekiyor?

finans caddesi dedi ki...

Kart ücreti yasal. Sadece bir şartı var: Eğer kart sözleşmenizde kart ücretine ilişkin bir ibare yoksa o zaman bankanızı arayıp ödediğiniz ücretin iadesini isteyebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

valla bu kart parası işi çok saçma.. 20 kartım var, kart başına 50 tl'den yılda 600 tl resmen haraç ödüyorum.. ödemediğiniz zaman sorunlu müşteri durumuna sokuyarlar adamı.. pes doğrusu