3 Mayıs 2009 Pazar

SAHTE ALTINA KARŞI DİKKATLİ OLUN!

Geçen hafta ülke genelinde düzenlenen çeşitli operasyonlarla 100 bin adet sahte altın yakalandı. Merdiven altında, dışı altın kaplama ürünlerin, içi mum veya macunla doldurularak piyasaya sürüldüğünü belirten kuyumcular, vatandaşları altın alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Düğün mevsiminin yaklaştığı şu günlerde gelininize, kızınıza veya oğlunuza hediye olarak altın almayı düşünüyorsanız veya birikimlerinizi altında değerlendiriyorsanız, sahte altına karşı uyanık olun!
Peki, "Sahte altın nasıl anlaşılır?" diye soracak olursanız işte size bazı ipuçları:
* Takı olarak altın alırken imalatçı veya kuyumcunun patentine, TSE belgesine bakın.
*Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğrenin. Gerekirse yapılan hesabı siz de kontrol edin. Böylece ilerde satmak isterseniz hangi oranda fiyatının düşeceğini öğrenmiş olursunuz.
*Altını mutlaka tanıdığınız ve güven duyduğunuz kuyumcudan alın. Özellikle garanti belgesi olan ve markalı ürünleri tercih edin. Çünkü markalı ürünlerin tümü denetimlerden geçiyor.
*Satın aldığınız altının mutlaka faturasını isteyin.
*Sahte olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa altını sert bir cisimle çizin. İçinden çıkan renk sarıysa altınınız gerçek, kahverengiyse altınınız sahtedir. Gerçek altının rengi daha koyudur.
*22 ayarın sesi tok, sahte altının sesi tiz gelir.

1 yorum:

....... dedi ki...

paranın sahtesi, altının sahtesi, rakının sahtesi, tekstilin sahtesi... Bir de Çin'e laf söylerler:)