Türkiye'de dünden itibaren banka hesaplarında yeni bir döneme girildi. Bankalar tarafından mudilerine verilecek olan IBAN 26 sayısal ve alfabetik karakterden oluşuyor. İlk kez Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkan bir hesap numarası standardı olan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası), transferlerin yanlış hesap numarası ile yapılmasını önlemek amacını taşıyor.
AB'NİN ORTAK HESAP STANDARDI
Her ülkenin ve her bankanın hesap numaralarının uzunlukları ve biçimleri farklı olması nedeniyle, başka bankadaki bir hesaba para transferi yapmak için bankalara başvuran müşteriler, yanlış hesap numarası kullandıklarında, doğru adres bulunamıyor ve havale geri dönüyordu.
HER HESAP İÇİN AYRI
Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar tarafından müşterilerinin para transferine konu her bir hesabı için ürettiği IBAN'ını almak üzere mudiler, hesabının bulunduğu bankaya başvuracak. IBAN'ını alan müşteri kendisine yapılacak para transferlerinde kullanılmak üzere hesap numarası olarak IBAN'ını göndericiye bildirecek. Para transferi yapacak kişi, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN'ını bankalarına söyleyecek. IBAN'ın bilinmediği durumlarda ise bankalara yazılı beyan vermek suretiyle transferi gerçekleştirebilecek.
Döviz hesaplarında da zorunlu
1. IBAN (International Bank Account Number) nedir?
Para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan numara...
2. Neye yarayacak?
IBAN kullanılmadığında, numaranın doğruluğundan emin olunamıyor. Hatalı işlemi düzeltmek zaman alıyor ve ek maliyete yol açıyor.
3. IBAN'ımı nasıl öğrenebilirim?
Müşteriler, mevcut hesap numaraları yerine kullanılacak olan ve kendi bankasınca üretilmiş olan IBAN'ı hesaplarının bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinden temin edebilir.
4. IBAN nasıl kullanılacak?
Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir.
Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
Göndericinin bankası bu IBAN'ı doğrular ve alıcının IBAN'ına para transferini gerçekleştirir.
Alıcının IBAN'ının bilinmediği durumlarda ise bankalarına işlem bazında yazılı beyan vermek suretiyle transferi gerçekleştirebilecek.
5. Döviz göndermek istediğimde de IBAN kullanmalı mıyım?
Türk Lirası veya yabancı para tüm hesaplara yapılacak transferlerde IBAN kullanılması gerekiyor.
6. Bankanın bir şubesinden diğer şubesine para gönderirken IBAN kullanmak zorunda mıyım?
Bankanın bir şubesinden diğer şubesine para transferi yapılırken IBAN kullanmak gerekecek. 7. Kredi kartı ödemelerimi yaparken IBAN'a gerek var mı?
Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmediğinden, kredi kartı numarasına yapılan transferlerde IBAN kullanılmıyor.
8. Yatırım hesaplarına IBAN verilmesi zorunlu mudur?
Yatırım hesabı para hareketine konu ise bu hesap için IBAN üretmek gerekiyor.
9. İsme havalede IBAN kullanmak gerekli midir?
İsme para göndermek istendiğinde herhangi bir hesap numarasına ihtiyaç duyulmadığından IBAN kullanılmayacak.
10. Para göndermek istediğim kişinin IBAN'ını öğrenemiyorsam ne yapmalıyım? Para transferi yapmak istediğiniz kişinin IBAN'ını öğrenemiyorsanız, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN'ını bilmediğinize ilişkin yazılı beyan vermeniz gerekiyor.
AKŞAM
2 Ocak 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder