21 Ocak 2010 Perşembe

IMF ANLAŞMASI OLURSA, BORSA 66 BİNİ BULUR

2010 yılı yatırım stratejilerini açıklayan İş Yatırım analistleri, bireysel yatırımcılara 'Uzun vadeli tahvil yatırımlarından uzak durun, riski sevenler hisse senedine girebilir” mesajı verdi. İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, IMF anlaşmasının imzalanması halinde borsa endeksinin 66 bine ulaşacağını öngördüklerini belirterek ihracat ağırlıklı sanayi şirket hisselerinde karlılığın daha yüksek olacağını tahmin etti.
İş Yatırım tarafından hazırlanan ''2010 Strateji Raporu'' İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Sabit Getirili Menkul Kıymetler Analisti Ödül Çengel, Ekonomist Burcu Ünüvar ve Araştırma Müdürü Emre Sezan'ın katılımıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla kamuouyuna açıklandı.

TÜRKİYE YÜZDE 4.3 BÜYÜYECEK
İş Yatırım, 2010 yılı stratejilerini, 'İyi, Baz ve Kötü Senaryo' olmak üzere üç başlık altında topladı. IMF anlaşmasının olmadığı 'Baz Senaryo'ya göre, Türkiye yüzde 4.3 oranında büyüyecek. IMF anlaşmasının imzalandığı ve dünyada işlerin iyi gittiği varsayımları üzerine kurulan 'İyi Senaryo' da ise, Türkiye yüzde 5.5 oranında büyüyecek. 2010 yılı sonunda enflasyon yüzde 6.5, dolar kuru yıl sonunda 1.48 lira olacak. IMF anlaşmasının imzalanmaması ve küresel cepheden kaynaklanan risklere dayanarak kurgulanan 'Kötü Senaryo'da ise büyüme hızı yüzde 2.5 olarak öngörülüyor.
Serhat Gürleyen, dünya ekonomisinin gelişmekte olan ülkelerin liderliğinde hızlı büyüyeceğini vurgulayarak Avrupa'daki sorunlara rağmen Türkiye'nin 2010 yılında daha hızlı büyüyeceğini savundu. Krizle birlikte ibrenin gelişmekte olan ülkelerden yana döndüğüne değinen Gürleyen, 2009 yılında aralarında Türkiye'nin de olduğu bu ülkelere 80 milyar dolarlık bir giriş olduğunu belirterek not artırımlarıyla birlikte para girişinin artmasını beklediklerini dile getirdi. Burcu Ünüvar da, 2010 yılında 6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye, 5 milyar dolarlık da portföy girişi olmak üzere toplam 11 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi beklediklerini ekledi.

Merkez Bankası faizi 200 baz puan artıracak
İŞ Yatırım'ın raporuna göre, mali cephedeki bozulmanın ve emtia fiyatlarındaki artışın, enflasyonu bu yıl yukarı çekeceği ve Merkez Bankası'nı faizleri artırmaya zorlacağı tahmin ediliyor. Baz senaryoya göre, Merkez Bankası politika faizlerinin 2010'da 2 puan, 2011'de 2 puan ve 2012 yılında ise 0.5 puan artırılması öngörülüyor.

Güvenin artması için gözler IMF mühründe
İŞ Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, IMF anlaşmasına ilişkin sorular üzerine, ''4 yıllık programa dair güvenin sağlanması için dışarıdan bunun mühürlenmesi gerekiyor. Mali kuralı koyduğunuzda bunun sağlam olması, değiştirilmemesi gerekiyor. Bunu yapmak zor göründüğü için de piyasa IMF anlaşmasını istiyor'' dedi.

Banka karları bu yıl %1 büyüyecek
EMRE Sezan, İMKB'de finans dışı kesimin yıllık net kar büyümesinin 2010'da yüzde 21, 2011'de yüzde 21 olacağını öngördü. Sezan, banka karlılıklarının ise azalacağını vurguladı. Sezan, 'Yüzde 16-17 oranında kredi büyümesi, spread'lerin daralması ve eylülden itibaren MB'nin 200 baz puanlık faiz artışı banka karlarını olumsuz etkileyecek. Bu yıl mali şirketlerde net kar büyümesini yüzde 1 olarak tahmin ediyoruz' dedi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM

Hiç yorum yok: