14 Ocak 2010 Perşembe

HÜKÜMET, BANKALARI 300 MİLYON TL'LİK HARCA BAĞLADI

Hükümet emekliye yaptığı zammı bankalardan çıkaracak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı emekli zamlarını finanse etmek için bazı çalışmalar yaptıklarını açıkladı. 3 milyarlık zammın bir bölümünün alkol, sigara ve akaryakıt zamlarıyla karşılandığını belirten Babacan, banka şubelerinden yıllık harç almayı öngördüklerini söyledi. Mevcut uygulamada bankalar açtıkları her yeni şube için 27 bin lira harç ödüyor. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenlemede ise bankalar eski veya yeni Türkiye genelindeki tüm şubeleri için yıllık harç ödeyecek. Harç bedelleri de şubelerin bulunduğu yerleşim yerinin nüfusuna göre belirlenecek.

ŞUBE BAŞINA ORTALAMA 30 BİN TL
Nüfusu 5 binin altındaki yerleşim yerlerinde şube başına yıllık 24 bin lira harç alınacak. Nüfusu 5 ile 25 bin arasında olan yerlerde 36 bin TL, 25 binin üzerinde olan yerlerden ise 48 bin lira harç alınacak. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin banka şubesi olduğunu düşünürsek; ortalama 30 bin TL'den bankacılık sisteminin cebinden çıkacak para 300 milyon lirayı bulacak.

UCU YİNE VATANDAŞA DOKUNACAK
Hükümetin emekliye yaptığı zammı karşılamak amacıyla sadece açılan her yeni banka şubesinden değil, bütün şubeleri yıllık harca bağlaması bütçeyi rahatlatacak belki ama eninde sonunda bunun ucu yine tüketiciye dokunacak. Sonuçta, her şube başına alınacak 30 bin liralık harcın bankacılık hizmetlerinden alınan ücret ve komisyonlara yansıması kaçınılmaz. Bankalar bir şekilde bunu maliyetlerine yansıtacak.
İşin özüne gelirsek; 3 milyarlık zammın bedelini yine emekli, memur ve işçi ödeyecek...

Hiç yorum yok: