21 Ocak 2010 Perşembe

BANKA ŞUBELERİNE HARÇTA GERİ ADIM

Bankalardan şube başına 24 ile 48 bin lira arasında yıllık harç alarak yıllık 350-400 milyon lira gelir elde etmeyi planlayan hükümet geri adım attı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Torba Yasa Tasarısı'nda yer alan, banka şubelerine harç getiren madde yumuşatıldı. Nüfusu 5 bine kadar olan belediyelerdeki şubelerden alınacak yıllık harç tutarı 24 bin liradan 12 bin liraya düşürüldü. Diğer miktarlarda değişiklik yapılmadı.
YABANCI, 200 BİN TL ÖDEYECEK
Komisyonda kabul edilen değişikliğin ardından, birçok kanunda değişiklik öngören ve Torba Tasarı olarak adlandırılanAmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, bütün bankalar, her şube ve her yıl için bir önceki takvim yılı başındaki nüfusa göre, nüfusu 5 bine kadar olan belediyelerde 12 bin lira, nüfusu 5 bin ila 25 bin arasında olan belediyelerde 36 bin lira, nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler ile serbest bölge sınırları içinde 48 bin lira ödeyecek. Türkiye'de kurulan bankalar ile yabancı bankalarca Türkiye'de açılan merkez şubelere ilişkin izin belgeleri ile serbest bölgelerde faaliyet göstermek üzere kurulan bankalar ve açılan yabancı banka şubelerine ilişkin belgeleri için her yıl 200 bin lira alınacak.

'İstihdam etkilenir'
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Bu yük, bankaların uluslararası gücünü, bölgesel gücünü, faaliyetlerini etkileyecektir. Bazı banka şubelerinin birleştirilmesi ya da kapatılması muhtemeldir. Bu da istihdamı etkileyecektir" dedi. Finans kesiminin hazırladığı maliyet tablosuna göre uygulamadan en çok özel bankalar etkilenecek. Kamu bankaları daha çok taşrada olduğu için özel bankaların cebinden en yüksek bedel olan 48 bin lira çıkacak.

SABAH

Hiç yorum yok: