30 Haziran 2009 Salı

KORSAN FATURA ÖDEME MERKEZLERİNE DİKKAT!

Fatura ödemelerinizde kuyruk çilesine son" sloganıyla yola çıkan ve hiçbir banka garantisi olmadığı halde 'banka anlaşmalıyız' diye vatandaşı kandıran Fatura Ödeme Merkezleri'nin (FÖM) sayısı hızla artıyor. Türkiye Finans ile garantörlük anlaşması bulunan Fatura Vizyon, korsan çalışan bine yakın adresi tespit edip kapatılması için ilgili mahalli idarelere başvururken, uzmanlar hem vatandaşı hem girişimcileri korsanlara karşı uyarıyor: "Herhangi bir banka ile garantörlük anlaşması bulunmayan fatura ödeme merkezlerinden ne faturanızı yatırın. Ne de kendi işimi kuracağım ümidiyle bu tip yerlerden bayilik alın."
ING Bank'ın Yetkili Ödeme Merkezleri, Fatura Vizyon ve Multi Merkez gibi banka garantörlüğü olanların dışında ülke genelinde sayıları 3 bini bulan korsan ödeme noktası olduğu tahmin ediliyor.
FÖM'LER NASIL DOĞDU
Türk tüketicisinin yüzde 75-80'i faturalarını elden yatırmayı tercih ediyor ve 5-10 yıl saklamayı tercih ediyor. Elektrik, telefon, su, doğalgaz gibi faturalarını kurum gişelerinden veya bankalardan yatırmak ise tam bir çile! Dakikalarca bekledikten sonra ancak sıra size geliyor. İşte, bu ihtiyaçtan hareketle yaklaşık 5 yıl önce açılmaya başlayan fatura ödeme merkezlerinin çalışma şekli suistimalleri de beraberinde getiriyor. Özellikle korsan çalışan ve banka garantisi olmayanlar topladığı paraları cebe indirip ortadan kaybolabiliyor.
BDDK: RİSK TÜKETİCİYE AİT
Bu merkezlere para yatıranların ise hakkını arayacağı herhangi bir merci yok. Çünkü bankalar herhangi bir şekilde sorumluluk almıyor. 26 Haziran Cuma günü yazılı bir açıklama yapan BDDK, fatura ödemelerine aracılık eden kuruluşların kurumun denetim ve gözetimine tabi olmadığını duyurdu. Ödemelerin ilgili kuruluşlara aktarılıp aktarılmaması konusundaki riskin tüketiciye ait bulunduğu belirtilerek şu uyarıda bulunuldu: "Kredi kartı borçlarının bankalara veya ilgili bankalar ile anlaşması olan kuruluş ve ticari işletmelere yatırılması olası mağduriyetlerin önlenmesi açısından önem taşıyor. Ayrıca, hangi unvan altında faaliyet gösterirse göstersin fatura ödemelerine aracılık eden kuruluşlar ile ticari işletmelerin EFT, havale ve diğer bankacılık işlemlerini yapmaları mümkün bulunmamaktadır."
HER AY 15 MİLYON FATURA

Her ay sadece İstanbul'da 15 milyon fatura ödemesinin gerçekleştiği tahmin ediliyor. Elektrik, doğalgaz, su ve telefon faturalarının yüzde 50'si kurumların kendi veznelerinden ödeniyor. Yüzde 25'i bankalar kanalıyla, yüzde15'i internetten, yüzde 2'si otomatik ödeme talimatıyla yatırılıyor. Ödemelerin yüzde 8'lik bölümü ise FÖM'lerden gerçekleştiriliyor. Bu merkezler, yatırılan fatura başına aboneden 1 lira 5 lira arasında komisyon alıyor.
HAVUZ SİSTEMİYLE ÇALIŞIYORLAR

Fatura ödeme merkezleri banka anlaşmalı ve anlaşmasız olmak üzere iki şekilde çalışıyor. Burada da iki türlü anlaşma geçerli. Birincisi; ilgili bankanın internet bankacılığını kullanmak üzere yapılan anlaşma. İkincisi; garantörlük anlaşması. Korsan olarak çalışan fatura ödeme merkezlerinin çoğu internet bankacılığı kullanım hakkından yararlanarak vatandaşın ödemelerine talip oluyor ama herhangi bir vurgun durumunda ilgili banka sorumluluğu kabul etmiyor. Çünkü İGDAŞ İSKİ gibi kurumlar tahsilat yetkisini sadece bankalara veriyor. Eğer banka bu hakkı üçüncü şahıslara devrederse, mutlaka aralarında bir garantörlük anlaşmasının bulunması şart. Korsan ödeme merkezleri havuz sistemi ile çalışıyor. Bayi nerede olursa olsun anlaşması olduğu şirketin merkezine parayı gönderiyor. Şirket de parayı elden yatırıyor. Vatandaşa dekont olarak bilgisayar çıktısı verilirken, bu belge paranın ilgili kurumun hesabına geçtiğini garantilemiyor.
ING ÖNCE MALİ SİCİLİNİ ARAŞTIRIYOR

Korsan fatura ödeme merkezlerinin türemesi nedeniyle üç yıl önce 'Yetkili Ödeme Merkezi' modelini geliştiren ING Bank'ın şu anda İstanbul'da 300 ödeme noktası bulunuyor. "Her mahalleye yürüme mesafesinde bir tane olsun" sloganıyla yola çıkan banka, yıl sonuna kadar 30-40 tane daha ödeme noktası açmayı planlıyor. Banka yetkilileri, sistemin işleyişini şöyle aktarıyor: "Fatura tahsilatı yapmak isteyen işletmeler, İSKİ'ye başvuruyor. O da anlaşması olan bankalara yönlendiriyor. Uygun görürsek mali sicilini araştırıyoruz. Bu işi yapıp yapamayacağına kanaat getiriyoruz. Gerekli teminatlandırmayı yaparak İSKİ'ye ben kefilim deyip ödemeler konusunda garanti veriyorum."
1000 ADRESİ TESPİT EDİP VALİLİĞİ UYARDI

Türkiye Finans ile garantörlük anlaşması olan Fatura Vizyon Genel Müdürü Ufuk Bilgetekin, para transferleri dışında fatura, vergi ve kredi kartı ödemelerine aracılık ettiklerini söyledi. 40 ilde 300 bayiye ulaştıklarını anlatan Bilgetekin, hedeflerinin 2010'da bu sayıyı bine çıkarmak olduğunu aktardı. Yatırım maliyetinin 25 bin lira olduğunu, bayi adaylarından 30 bin liralık banka teminatı veya gayrimenkul teminatı da istediklerini belirten Bilgetekin, "En büyük savaşımız korsan diye adlandırdığımız fatura ödeme merkezleriyle. Tüketicilerin banka garantörlüğü olanların dışında hiçbir noktaya ödeme yapmaması, mahalli idarelerin de böyle noktalara ruhsat vermemesi gerekir. 50'nin üzerinde ödeme merkezi var. Bunların da yaklaşık 3 bine ulaşan ödeme noktası var. Hiçbirinin banka anlaşması maalesef yok. Bine yakın böyle tespit ettiğimiz adres var. Tespit ettiklerimizin en az beş katı daha korsan çalışan ödeme merkezleri var. İlgili valiliklere müracat ettik. Bu tarz noktaların kapatılması için var gücümüzle uğraşıyoruz.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

6 yorum:

Adsız dedi ki...

bu gibi firmalar tam bir risk otomatik ödemenin her türlüsü varken böyle riskli işlere ne gerek var vatandaş uyanık olmalı ve bu gibi firmaları dışlamalı

Adsız dedi ki...

Bu yapılandırmaya emek verdiğiniz belli. Güzel bir hizmet. Fakat şunu ifade etmek zorundayım. Ben 4 yıldır fatura tahsilat yazılımı geliştiriyorum. 50 küsür müşterim var %90'ı hali hazırda zaten esnaf. Hiç birisi hakkında 4 yıldır şikayet gelmedi. Çok emek ve zaman harcadım. Çoğu bankaya dosyamızı sunduk fakat muhatap alınmadık. Vergimizi ödüyoruz. Rızkımız için çalışıyoruz. Ama korsan diye adlandırılıyoruz. Ve bu yaklaşımınızdan dolayı hakkımızı helal etmiyoruz. Son iki aydır çektiğimizi bir Allah biliyor. Başka sözüm yok.

Adsız dedi ki...

Dostlar kesinlikle banka anlaşması olan yerlere ödeme yapınız bakın camına yetmedi içeri girin hani anlaşmanızı gösterin diyin. yoksa fatura gördüğünüz yere girip paranızı bırakmayın banka anlaşmalı fömler. KREDİX,VİZYON,YÖM bunları arayın tercih edin gerçek işleri bu teminatlar veriyorlar arsalarını evlerini gösteriyorlar ve cok ciddi rakkamlar teminatta duruyor. yetki almak için. güvenilir yerler bunlardır.

Adsız dedi ki...

kredix,vizyon,yöm telefon hizmetide veriyor uzak mesafeleri ararken mutlaka buraları kullanıyorum. gerçekten çok uygun oluyor.

Adsız dedi ki...

kardeşim milleti dolandırmayın hangi banka ile anlamalısınız bankanın adını yazn asılkorsan ve soyguncular sizlersiniz.banka hiçbir ödeme noktasıyla anlaşmaz hepsi palavra banka anlaşmasıymış geçin bunları bankanın ismini söyleyin sıkıysa

Adsız dedi ki...

hangi bankayla anlaşmaları varmış türkiye finans katılım bankası bbdk nın tanımadığı banka.pasta payını kendilerine çevirmek başka bişey değil.