14 Haziran 2009 Pazar

FAKTORİNGDE İŞLER AÇILDI, KARŞILIKSIZ ÇEKLER AZALDI

Makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme sinyalleri bankacılık sektöründen sonra faktoring sektörüne de yansıdı. Ticari alacakların tahsilatında aracılık yaparak bir anlamda reel sektörün nabzını elinde tutan faktoring sektöründe de işler açıldı. Kriz nedeniyle işlem hacminin yüzde 35 daraldığını belirten Factors Chain International (FCI) İcra Komitesi Üyesi ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, "Nisan'da biraz hareketlenme gördük. Mayıs ayında daha iyi, haziranda ise daha iyiye gidiyor. Genelde cirolarda yüzde 15-20 arası artış gözleniyor" dedi.14-20 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek FCI 41. Olağan Genel Kurul toplantısı öncesi bir grup gazeteci ile bir araya gelen Çağatay Baydar, sektördeki son gelişmeleri anlattı.
ÖTV İNDİRİMİ BİZE DE YARADI

2008'in son çeyreğinde faktoring sektöründe başlayan daralmanın bu yılın ilk üç ayına kadar devam ettiğini belirten Baydar, bu daralmanın gerekçelerini şöyle özetledi: "Kapasite kullanımı daraldı. Firmaların satışları azaldı. Faktoringde vadeli faturaya ihtiyacımız var. Bunun için de satış olması lazım. Dış pazarlarda da ciddi daralma oldu. Küçük işletmelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle biz de temkinli yaklaştık. Ancak özellikle nisan ayından itibaren yeniden kıpırdanma gözleniyor. ÖTV indirimi nedeniyle oto satışlarındaki artış faktoring sektörüne de yaradı. Tekstil sektöründe de hareketlilik var."
KARŞILIKSIZ ÇEKLER AZALDI

Ekonomideki iyileşmenin batık oranlarına da yansıdığına dikkat çeken Çağatay Baydar, aralık 2008 tarihinde sektör genelinde yüzde 10'lara çıkan karşılıksız çek oranının son aylarda yüzde 4'lere düştüğünü söyledi. Likidite sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz aylarda çok sıkıntı yaşandığını dile getiren Baydar, "Önümüzdeki dönemde eskisi gibi çok canlı bir ekonomi görmeyeceğiz. Türkiye'de daha yavaş, temkinli ve istikrarlı büyüyen bir ekonomi göreceğiz" dedi.
TEFECİ ALGISINDAN RAHATSIZ

Sektör olarak 'tefeci' algılamasından da duyduğu rahatsızlığı dile getiren Baydar, tepkisini şöyle ifade etti: "Biz finansal aracılık yapıyoruz. Türkiye, dünyada ihracat faktoringinde ikinci sırada. Sektörün hakettiği imaj bu değildir. Biz alacaklara garanti veriyoruz. Sigorta sektörü muteber bir iş yapıyorsa faktoring şirketleri muteber değil mi? İhracat yapan firmaları, yurtdışındaki kötü niyetli alıcılara karşı koruyoruz. Bir anlamda Türkiye'nin yurtıdışındaki parasını kurtarıyoruz. Kurunun yanında yaşın da yanmaması için doğru faaliyet göstermeyenlerin sektörden ayıklanmasını istiyoruz. "
Dünya faktoring devleriİstanbul'da buluşacak
Türkiye, 14-20 Haziran 2009 tarihleri arasında dünyanın en büyük organizasyonu olan Factors Chain International'ın (FCI) 41. Olağan Genel Kurulu'na ev sahiplik yapacak. 19 yıl aradan sonra ikinci kez İstanbul'da gerçekleştirilecek toplantıya, 52 ülkeden 140 faktoring şirketinin 250 üst düzey yöneticisi katılacak. FCI İcra Komitesi Üyesi Çağatay Baydar, "Bu toplantı, geleceğin finans merkezleri arasında olması planlanan İstanbul'un uluslararası arenada daha iyi tanınması için Türkiye'ye önemli bir fırsat sunuyor" dedi.
2010'da yüzde 20 büyürüz
Bu yıl sonunda faktoring sektörünün cirosunun 30 milyar dolara ulaşacağını öngören TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, 2010 yılından sonra sektörün yüzde 20 büyümeye başlayacağı tahmininde bulundu. Baydar, faktoringin üzerindeki kötü etiketi atması halinde gelişme potansiyelinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Haftada üç günsutopu oynuyor
Çağatay Baydar, profesyonel iş hayatının yanısıra spora da vakit ayırmayı ihmal etmiyor. 14 yaşından 25 yaşına kadar sutopu milli takımında oynayan Baydar, "Uzun bir aradan sonra ekip arkadaşlarımızla yeniden bir araya geldik. Haftada üç gün iş çıkışında günde 1.5 saat oynuyoruz. Suyu özlemişiz. Su, günlük iş temposundaki stresimizi, elektriğimizi alıyor" dedi.

Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: