11 Haziran 2009 Perşembe

EN UYGUN KREDİ HALK, GARANTİ, İŞ BANKASI'NDA

Ticari kredilerde temkinli davranan bankalar, ihtiyaç kredilerinde kesenin ağzını açtı. 'Halk Günü kredisi', 'Çiçek gibi kredi', 'Masrafsız Nakit Kredi' gibi çeşitli sloganlarla ürünlerini pazarlayan bankalar, müşterilerini adeta reklam bombardımanına tutuyor. Bankalar, 12 aydan 60 aya uzayan vade seçenekleri, aylık yüzde 0.71 ile 1.99 arasında değişen faizler, 0 komisyon ve sigorta hediyeli paketlerle tüketici kredileri pastasından pay kapmaya çalışırken, tüketicilerin ise birden fazla sunulan bu seçenek karşısında kafası karıştı. Doğal olarak, 'Acaba en ucuz ihtiyaç kredisi hangi bankada?' sorusu da son zamanlarda sıkça sorulmaya başladı.
FAİZ, KISA VADEDE DÜŞÜK
İşte biz de bu sorunun yanıtını bulmak amacıyla 10 bankanın faiz oranlarını, aylık masraf ve toplam maliyetini karşılaştırdık. Aslında her kampanya için genelleme yapmak doğru olmasa da, bazı bankaların 'O' komisyon sloganlarına rağmen faizleri yüksek tuttuğu, sonuçta tüketicinin geri ödemede daha yüksek bir maliyete katlandığı görülüyor. Faizi düşük tutan bankalar ise masrafa yükleniyor. Bir yıla kadar faizi yüzde 1'in altına indiren bankalar, vade uzadıkça faizleri yukarı çekiyor. 12 ay vadeli 5 bin liralık bir kredi kullanımını üzerinden yaptığımız hesaplamada, en uygun geri ödemenin Halkbank, Garanti, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi'de olduğu görülüyor.
MASRAF YOK, FAİZ YÜKSEK

Destek kredisi faizlerinde yüzde 50'ye varan büyük indirim' sloganıyla kredi rekabetine katılan Garanti Bankası'nda ise 12 ay vadeli 5 bin liralık tüketici kredisinin toplam maliyeti 5 bin 636 lirayı buluyor. Masraf almayan İş Bankası'nda aynı şartlardaki kredinin maliyeti 5 bin 637 lira, Akbank'ta 5 bin 675 lira, Yapı Kredi'de ise komisyon ve faiz dahil toplam 5 bin 688 liraya ulaşıyor. 'Masrafsız ihtiyaç kredisi' ile yola çıkan Finansbank ise aylık masrafları sıfırlarken, 1.99 ile faizi yüksek tutuyor.
HALK, İKİ SEÇENEK SUNUYOR

Halkbank'In 'Halk Günü' kredi kampanyasında, tüketicilere komisyonlu ve komisyonsuz olmak üzere iki ayrı seçenek sunuluyor. 12 aya kadar aylık 0.71 faiz uygulayan banka dosya masrafı ve sigorta ücreti alırken, 24 aya kadar uygulanan ikinci seçenekte faiz 1.71'e çıkarken masraf yok. 5 bin TL'lik krediyi 0.71 faiz ve 350 lira komisyon ödeyerek 12 ay vadeli kullanırsanız, bir yıl sonunda bu kredinin size maliyeti 5 bin 630 lirayı buluyor. Eğer komisyon ödemek istemiyorsanız, toplam geri ödemeniz 5 bin 661 lira 96 kuruşa çıkıyor.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

1 yorum:

Bellek Kutusu dedi ki...

Süper haber! Haberi yapanın da yayınlayan Finans Caddesi'nin de eline sağlık :)