18 Ağustos 2009 Salı

ŞİMDİ KAR SATIŞI ZAMANI, PİYASADA BAYRAM BİTTİ!

Yaklaşık beş aydır soluksuz yükselerek yüzde 90'ların üzerinde bir artışı yakalayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün global piyasalardaki bozulmanın etkisiyle hız kesti. ABD'de tüketici güvenindeki beklenmedik düşüş başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere bütün borsalarda satışlara neden oldu. Cuma günü yüzde 1 civarında düşüşle kapanan ABD endekslerinin ardından dün Asya ve Avrupa piyasalarında satışlar hakimdi. Yurtdışındaki bozulma içerde banka bilançolarının açıklanmasının ardından gelen kar satışlarıyla birleşince İMKB Ulusal 100 Endeksi günün ilk yarısında 921 puan kaybederek 43 bin 381 puana geriledi. İkinci seansın sonlarına doğru özellikle bazı bankacılık hisselerinde gelen alımlar sonucu endeks, günü 12 puanlık kayıpla 44 bin 290 puandan kapattı.
Dolar, 1.52'İ zorladı
Geçen hafta 1.52 lira seviyesine kadar yükselen ancak daha sonra gelen satışlarla 1.48 seviyesine gerileyen dolar, haftaya alıcılı başladı. Bankalararası piyasada dolar 1.5030 ile 1.5095 seviyesinde işlem gördü. Uzmanlar, bu çıkışta euro-dolar paritesinin 1.43'lerden 1.4065'li seviyelere gerilemesinin etkili olduğunu belirttti. Ancak kısa vadede ani çıkışlar olsa da, orta ve uzun vadede TL'nin değerli kalmaya devam etmesi bekleniyor.
Japonya'daki büyümekayıpları azaltmadı
Fransa ve Almanya'nın ardından Japonya'nın da 5 çeyrek sonra ilk kez büyüme açıklaması kayıpların azaltılmasında etkili olmadı. 30 Haziran'da sona eren üç aylık dönemde GSYİH yüzde 3,7 yükseldi. Ancak beklenti yüzde 3,9 büyümeydi.
Bono ihalesinde faiz 8.74'e indi
Hazine'nin dün düzenlediği 6 ay (182 gün) vadeli TL cinsinden iskontolu bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 8,74 oldu. Bono ihalesine 7 milyar 69,5 milyon lira tutarında nominal teklif gelirken, nominal satış 3 milyar 647,7 milyon lira, net satış da 3 milyar 498 milyon lira olarak belirlendi. Hazine, bugün de 5 yıl (1736 gün) vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesi düzenleyecek.
----------------------------

Uzmanlar, borsa, döviz ve faizdeki gelişmeleri şöyle yorumladı:

Eylül bilançosuna kadarborsa yatay seyreder
*Metin Ayışık: ( A Yatırım Genel Müdürü)
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 45 bin seviyesinde bir kaç defa deneme yaptı ve zorlandığını gördük. Çok uzun zamandır gelen yükselişin yatay seyir içerisine girmesi gerikyor. Kar realizasyonlarının devam edeceği bir dönemdeyiz. Banka hisseleri önemli bir prim yapmıştı. Bu yüzden endeksin 40 bine yaklaşması normal. Bundan sonra borsada 45 bin seviyesinin geçilmesi için somut şeylere ihtiyaç var. IMF anlaşması ile olup olmayacağına ilişkin somut bir gelişme yeniden yönü yukarı çevirebilir. Bundan sonra yurtdışı seyir çok önemli. Kısa süre içerisinde endeksin tekrar 45 binin üstüne geçmesini zor görüyorum. Eylül bilançolarına kadar bu seviyelerde yani 40 ile 45 bin aralığında kalmasını bekliyorum. Dolarda çok fazla hareketlilik beklemiyorum. Genel olarak TL değerli kalmaya devam edecektir.

Likidite azalırsa dolar1.52 TL'yi geçebilir
*Hakan Kuyumcuoğlu (Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu):
Piyasalardaki hareketlilik tamamen yurtdışı kaynaklı. Borsalarda beklenen düzeltme başlamış olabilir diye düşünüyor insanlar. ABD'de future endeksi yüzde 2.3 eksi aşağıda. Bunun gelişmekte olan piyasalarda da etkisi görülüyor. Bizim borsa daha iyi dayanıyor. Şanghay borsası yüzde 5.8 ekside kapattı. Bunların etkisi yaşanıyor. Dolarda, parite bir miktar aşağıda. Euro-dolar paritesi 1.4065 seviyesinde. Dolarda iç piyasada 1.50'nin üzerinde yapılan kapanışlar yukarı çıkışı destekleyecektir. Likiditenin kaybolduğu anda 1.5250-1.5270 seviyesi yeniden denenebilir. Şu anda 1.60'a gitmesini beklemiyoruz. Ama aşağıda 1.48 TL'nin altında alım öneriyoruz. 1.52 TL' nin üzerindeki seviyelerde satış öneriyoruz.

MB faizleri yarım puan daha düşürür
*Reşit Toygar (Akbank Genel Müdür Vekili):
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.75'lerdeydi, yüzde 3.47'lere geldi. Dünyada risk algılaması artınca ABD bonolarını satıp başka enstrümanlara geçiyor. Risk tarafından kaçış olunca da ABD tahvillerine giriş oluyor. Dolarda parite 1.43'lerdeydi. Şu anda 1.4065 seviyelerinde. Ayrıca sadece Türkiye değil, Avrupa özellikle Asya borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Faiz cephesine bakınca Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında gecelik faizleri yarım puan daha düşürmesi bekleniyor. Önümüzdeki ay ise bir 25 puan daha indirir. Bu yüzden Hazine ihalesine gelen talep çok kuvvetliydi. Hazine 8.74 faizden borçlandı. 3.5 milyar liranın üzerinde kağıt sattı. Sanırım tarihinde bu kadar düşük faizle borçlandığı bir dönem olmadı.

İMKB soluksuz yükseldi,%10 düzeltme bekleniyor
*Nergis Kasabalı (Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı):

ABD'den gelen bazı datalar etken ama içerde merkez bankasının faizler konusundaki orta vadeli olarak verdiği endikasyonlar piyasa tarafından pozitif algılanmıştı. Arkasından hem faiz hem döviz cephesinde olumlu tepkiler görmüştük. Artık bunun sonuna geldi. Mart ayından beri borsada yüzde 90'ların üzerinde yükseliş var. Bankacılık hisseleri endeksindeki yükseliş aynı dönemde yüzde 130'ü aştı. Şimdi artık iyimser beklentilerin hem dünyada hem gelişmekte olan ülkelerde sonuna gelindi. Beş ay süren soluksuz yükselişin ardından kar realizasyon süreci başladı. Keza bizde de böyle. Bankacılık bilançoları tamamlandı. Bilançolar, beklentilerden daha iyi geldi. Bankacılık bilançoları 3. çeyrekte de iyi gelecek. Kar realizasyonu nedeniyle borsada yüzde 10 düzeltme bekleniyor.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: