31 Ağustos 2009 Pazartesi

FAİZİ BEĞENMEYEN YERLİ YATIRIMCI, BORSAYA GELİYOR

Faiz oranlarının tek haneye gerilemesiyle mevduat cazibesini kaybedince yerli yatırımcıların borsaya ilgisi arttı. 2000 yılından bu yana ilk defa İMKB'de yerli yatırımcı sayısının arttığına dikkat çeken A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, borsada yükseliş trendinin devam edeceğini öngördü. Ancak bu noktada temkinli olunması gerektiğini belirten Salar, "Bu seviyeden yapılacak yatırımlar riskli olabilir. Kar realizasyonunu beklemek lazım. Son çeyrekte borsada daha düşük seviyelerden daha uygun fiyatlardan alım yapılabilir" dedi.Türkiye'de tasarruf sahiplerinin bugüne kadar yüksek faz-yüksek getiri alışkanlığına sahip olduğunu hatırlatan Murat Salar, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, şimdi artık bu dengenin bozulduğuna işaret etti. Yerli yatırımcıların yüksek getiri elde etmek için yeni arayışlara yöneldiğini belirten Salar, günlük işlem hacminde yerli yatırımcıların ağırlığının yükseldiğini vurguladı. Toplam işlem hacminin dörtte üçünün yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğine değinen Salar, yabancı yatırımcıların toplam hacim içerisindeki payının ise yaklaşık yüzde 25 olduğunu dile getirdi.
OLUMLU TREND SÜRECEK
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, borsada yaşanan yükselişin arkasındaki en temel gerekçenin faiz oranlarındaki gerileme olduğu görüşünde. Endeks üzerinde mali sektörün de çok büyük etkisi olduğunu belirten Salar, "Faiz düşüşü banka hisselerini olumlu etkiledi. Bu etki banka hisse fiyatlarını yukarı çekti. Bu da diğer hisse senetlerine yansıdı. Olumlu trende devam edecek. Datalar bu kadar yükselişi teyit etmiyor. Ama netice itibariyle algılama değişti. Algılama değişince veriler o denli iyi olmasa bile yükseliş devam ediyor. Rallinin kalıcı bir şeklilde tersine dönmesi için faiz oranlarında dünyada ve Türkiye'de değişimin işaretlerini almamız gerekiyor" diye konuştu.
KREDİ HACİMLERİ ARTACAK

Salar'a göre, ilk 6 aylık bilançolarda bankalar faiz düşüşünden önemli karlar elde etti. Mevduat faizleri ile kredi faiz oranları arasındaki fark çok açılmıştı. Önümüzdeki dönemde kredilerin geniş marjlarla satılması imkansız. Salar, "Bankaların aynı şekilde karlılıklarını devam ettirebilmeleri için kredi hacimlerini artırmaya ihtiyaçları var. O da daha fazla risk almayı gerektirecek. Portföyünü iyi yöneten, kredisini büyüten aynı zamanda karlılık oranlarını da büyütecektir" dedi.
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, döviz ve faizin seyrine ilişkin şu öngörülerde bulundu:

*DÖVİZ: Dolar, 1.45-1.55 bandı arasında gidip gelecek. Dolar-TL kuru, 1.45 lere yaklaştıkça yerli kurumsal yatırımcılardan, şirketlerden talep geliyor. 1.55'lere yaklaştıkça yerli bireysel yatırımcalırdan satış geldiğini gözlemliyoruz. Bu bandın dışına çıkmaz. Uzunca bir süredir IMF anlaşması gündemde. Bunlar dövizin üzerinde etkili olabilecek gelişmeler. IMF ile olası kredi içeren anlaşma bir miktar daha rahatlabilir. Global algılamada bir değişim yaşanırsa, TL değer kaybedebilir. Şu an kısa vadede bir işaret yok.
*FAİZ: Faizlerde çok iyimser olunduğu kanaatindeyim. Geldiğimiz seviyelerin açıkçası uzun vadede kalıcı olacağını çok zannetmiyorum. Faizlerde belirli miktarda zaman içerisinde yükseliş olacağını düşünüyorum. 2009 bu şekilde gider. 2010 başından itibaren faizlerde bir miktar artış beklemek gerekebilir.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: