7 Ağustos 2009 Cuma

AĞUSTOS SONUNDA ATM'DE TEK NOKTA DÖNEMİ BAŞLIYOR

BKM'nin uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Tek ATM projesi bu ay sonunda hayata geçiyor. Türkiye genelinde 22 bin 645 ATM ortak kullanıma açılıyor. Böylece bütün banka kartlarıyla bütün ATM'lerden para çekilebilecek. 'Tek Nokta' tüketicilerin yanısıra özellikle bankacılık sektöründe verimliliğin artması açısından da büyük önem taşıyor. Şu anda Türkiye'de 450 ilçede sadece tek bir ATM ve bankanın bulunduğunu belirten BKM Başkanı Hasan Ünal, "Taşrada çok az kullanılan ATM'ler diğer bankaların gelmesiyle daha fazla işlem yapacak. 450 beldede daha fazla banka kartıyla işlem yapılacağı için ATM verimliliği artacak" dedi.
HIZLI PARA ÇEKİLEBİLECEK

Ünal, 'Tek Nokta'nın günlük hayatımıza getireceği yararları şöyle özetledi: "Bu ortaklıkla hem Altın Nokta hem Ortak Nokta'nın tüm müşterileri Türkiye'nin tamamında daha hızlı para çekebilecek. Her noktadan ATM'e ulaşacaklar. Bu aslında müşterilerin ulaşmak istedikleri paranın daha fazla bankacılık sisteminde kalması anlamına geliyor. Örneğin; İstanbul'dan kalkıp Doğu'ya gittiğiniz zaman ATM olmaz endişesiyle paranızı çekerek seyahate gidiyorsunuz. Artık buna gerek kalmayacak. Alışveriş merkezlerinde 8-10 tane atm görmek yerine belki 3-4 tane ATM görebileceğiz. Onların bir kısmı alışveriş merkezlerinin dışındaki yerlere yerleştirilecek. Müşteriler hem büyük illerde, hem Anadolu'da taşrada bu hizmetten yaygın olarak yararlanıyor olacak."
FAİZLER DÜŞTÜ, İŞBİRLİĞİ ARTTI

Faiz oranlarının düştüğü günümüzde bankalar arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çeken Ünal, "Bankalar bu kadar fazla POS'un işyerlerine konulmasından çok rahatsız. Belirli bir süre sonra aynı şey ATM'lerde de yaşanacak gibi bir korkumuz var. Çünkü bir süre sonra köşebaşında dörderli, beşerli ATM'ler yan yana ve kısıtlı sayıda işlem yapılıyor. Bunun kamuoyu nezdinde yarattığı rahatsızlıklar var. Bizim de rahatsızlıklarımız var. Sektör faiz oranlarının çok yüksek olduğu dönemlerde bankalar ATM'leri vadesiz mevduatta güçlü bir silah olarak kullandı. Ama faiz oranlarının hızla düşmesine paralel gelirlerimiz azaldı. O anlamda bankalar rekabetten çok işbirliği yapmak zorundalar."
22 bin 645 ATM ortak kullanılacak
Bankacılık sektöründe toplam 22 bin 645 ATM mevcut. 6 bin 777 tanesi Ortak Nokta'ya, 9 bin 894 tanesi ise Altın Nokta'ya üye. Geriye kalanı ise İş Bankası ve Ziraat Bankası'na ait. Ünal, Tek Nokta'nın teknik detaylarını ise şöyle aktardı: "BKM olarak bu konudaki görevimiz BKM altyapısını güçlü bir şekilde üyelerine sunulması olacak. Zaten var olan alt yapı kullanıldığı için de entegrasyon anlamında büyük birk zorluk yaşanmayacak. Ortak ve Altın Nokta her ikisi de BKM'nin alt yapısını kullanarak iletişim sağlıyor. Yine BKM altyapısını kullanılacak. Sadece ATM'lerin üzerinde çok küçük bir bilgi güncellemesi yapılacak. Her banka kendi ATM'inde diğer bankaları tanıtacak. Kısa bir tanıtma ile sistem aktif hale gelecek."

Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: