16 Ağustos 2009 Pazar

'HİSSELERİMİ YANLIŞLIKLA SATTIM' DEDİ AMA IMKB DİNLEMEDİ, MANİPÜLASYON OLASILIĞINI ARAŞTIRIYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihinde bir ilki yaşadı. İkinci şirketi Reysaş GYO'yu borsaya taşımaya hazırlanan Reysaş Lojistik'in ortaklarından Rıfat Vardar yanlışlıkla tam 6 milyon 101 bin 845 adet şirket hissesini İMKB'de sattığını açıkladı. İMKB manipülasyon olasılığına karşı olayı incelemeye alırken, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, satış işleminin yatırımcının ve aracı kurumun sorumluluğunda olduğunu belirterek sözkonusu hisse satışının iptalinin sözkonusu olmadığını açıkladı. Reysaş'ın ikinci büyük hissedarı Rıfat Vardar, Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan açıklamasında, şöyle dedi: ''14.08.2009 tarihinde, Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret A.Ş. hisse senetleri ile ilgili olarak 2,90-3,50 TL fiyat aralığından 6.101.845 adet satış işlemi internet üzerinden sehven tarafımca gerçekleştirilmiştir."
18 MİLYON TL'LİK SATIŞ

Yanlışlıkla satılan hisseler şirketin toplamının yüzde 10'una denk geliyor. Rıfat Vardar'ın şirkette yüzde 12 payı bulunuyor. Satışın toplam tutarı ise 18 milyon lirayı geçiyor. Bu işlemin ardından 3.56 liradan işlem gören hisseler 2.90 liraya kadar geriledi. Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven ise bu gelişme karşısında telefonlara çıkmadı. Dün saat 16.15 civarında da cep telefonunu Sekretercell'e yönlendirdi.
İŞLEM İPTAL EDİLMEZ

Konuyu değerlendiren İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret A.Ş hisselerinin yanlışlıkla satılmasıyla ilgili işlem iptalinin söz konusu olmadığını bildirdi. Erkan, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Sözkonusu satış işlemiyle herhangi bir şekilde piyasayı manipüle etmediğini beyan etmek için böyle bir beyanda bulunmuş olabilir. Ancak IMKB olarak telafisi mümkün olmayan bir işlemde, olaya farklı gözlerle baktığımızı herkes bilir. Olağanüstü fiyat hareketlerini takip ediyoruz. Herhangi bir manipülasyon olasılığına karşı olay her yönden incelenecek. Bütün olasılıklar göze alınacak. Bununla ilgili çıkacak rapora göre karar verilecek. Ancak 'yanlışlıkla satış yapıldı' gerekçesiyle kesinlikle satış iptal edilmez. Çünkü satış işlemi gerek yatırımcının gerekse aracı kurumun sorumluluğu altındadır."
BORSACILAR ÇOK ŞAŞIRDI

Reysaş Lojistik'te hisse satışına ilişkin görüşlerini sorduğumuz aracı kurum yetkilileri ise bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin yanıt vermekten kaçınıyor. Piyasa çevreleri, olay karşısında "Daha önceden yaşanmış böyle bir olay yok. Açıkçası; şu anda bir değerlendirme yapamıyoruz. Zaten bütün borsacılar herkes birbirine soruyor ama kimse işin içinden çıkamıyor. Çok şaşırtıcı ve ilginç bir durum. 10 yıl önce bir aracı kurum şirketinde çalışan broker'ın yanlış alım emri nedeniyle hisse satışı iptal edilmişti. Ancak bu olayda farklı bir durum sözkonusu" yorumunu yapmakla yetindi.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: