28 Ağustos 2009 Cuma

FAİZ İNDİRİMLERİ EKONOMİYİ CANLANDIRACAK

Konut kredisi faizlerindeki indirim yarışı doludizgin devam ediyor. Önce bir yıl vadede başlayan rekabet geçen hafta sonu Akbank'ın beş yıl vadede oranları 0.99'a çekmesiyle uzun vadeye taşındı. Faiz yarışında başı çekmelerini, 'Lidere yakışanı yaptık' şeklinde özetleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, "Bizim arkamızda çok güçlü bir sermayedar grubu var. Ekonomiye destek vermek için buradayız. Faizi yüzde 1'in altına taşıyarak burada da liderliğimizi gösterdik" değerlendirmesinde bulundu.

ELİMİZDE ÇOK SİLAH VAR
Akbank olarak 2001 krizinin bitişinde de konut, taşıt, ihtiyaç kredilerinde liderlik yaptıklarını hatırlatan Tözge, "Yüksek özsermaye yeterliliğimiz, tabana yaygın mevduatımız ve ismimiz var. Profesyonel olarak bu bankada çalıştığımız için şanslıyız. Bizim elimizde çok silah var. Akbank, çok güçlü bir banka. İkincisi; krizde bütün bankacılık sektörü rüştünü ispatladı. Hepimiz iyi bir sınav verdik. İkincisi mayıs ayından beri hem dünyada hem Türkiye'de alınan önlemler artık krizin son taraflarına geldiği konusunda ortak bir fikir çıktı" dedi.

İNDİRİM, PİYASAYA YANSIYACAK
Bir yıl vadeli krediyi, konut kredisinden saymayan, 5 yıl vadede faizleri yüzde 1'in altına çekerek, 'Biz zoru yaptık' diyen Galip Tözge, bu indirimlerin ekonomiye de önemli katkılar sağlayacağını şöyle ifade etti: "Konut kredisi çok kritik bir sektör. Yurtiçi hasılanın yüzde 30'una direkt ve indirekt etki ediyor. Bir konut alıyorsunuz; beyaz eşyadan kahverengi eşyaya, elektronikten mobilyaya, tencereden tabağa kadar çok geniş bir tabanı etkiliyor."

Mortgage, müşteri yapışkanlığı sağlıyor
Tözge, faiz yarışının banka bilançolarını aktif büyümesi ve karlılık anlamında olumlu etkileyeceğini, ancak asıl kazanımın çarpraz ürünlerle müşteri portföyünün büyütülmesi olduğunu ifade etti. Konut kredisinin uzun soluklu bir ürün olduğunu belirten Tözge, şöyle devam etti: "En önemli şey yapışkanlık. Yani, müşterinin uzun süre bankada tutunmasını kastediyorum. 120 ay taksit ödüyorsunuz. Konut kredisini alırken yaptırılan bazı zorunlu sigortalar var. Sonra kredi kartı veya diğer ürünleri pazarlama imkanı oluyor. İşin bir de duygusal tarafı var. Yeni kredilerle hem pazar payı alıyorsunuz, hem de gönül payı alıyorsunuz. Bankanın sunduğu hizmet ve ürünle yuva kuruyorsunuz. O da bizim için önemli bir şey."

Kredi talebi iki haftada yüzde 20-30 canlandı
Faizlerde indirim furyasıyla son iki haftada kredi talebinde çok ciddi bir artış gözlendiğini ifade eden Galip Tözge, "Düşen faiz ortamında çok fazla yatırım aracı alternatifi kalmadı. Türkiye'de birincisi ihtiyacı olduğu için konut alan bir müşteri kitlesi var. Bir de yatırım için ikinci, üçüncü konutunu alan var. Mevduat faizleri yüzde 10'larda. Bono düşmüş onun altına. Sabit kıymette daha konservatif müşteri için açıkçası çok fazla yatırım aracı da kalmadı. Bizim liderliğimizde başlayan faiz düşüşünün yedi sekiz aydır uykuda olan talebi uyandıracağına inanıyorum. Son iki haftada taleplerde yüzde 20 ile 30 arasında ciddi artış var" diye konuştu.

Yüksek faizden alan düşük faizden yeniliyor
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, eski kredisini kapatıp yeni oranlardan kredisini yenileyen olup olmadığı konusunda, az da olsa kredilerini yenilendirenlerin olduğunu belirtti. Tözge, ancak burada işin matematiğin önemli olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: "Yüksek faiz ortamında özellikle kasım ve aralık aylarında ne bizde ne piyasada çok fazla konut kredisi kullandırımı olmadı. Dolayısıyla çok fazla kredisini yapılandırmak isteyen müşteri olacağını zannetmiyorum. Öncelikle yapılandırmak isteyenlerin vadeye kalan taksit sayısı, meblağ, erken ödeme komisyonuna dikkat etmesi lazım. "

Faiz yarışı, ticariye hemen yansımaz
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bireysel kredilerde yoğunlaşan faiz yarışının ticari kredilere bir iki dönem daha gecikmeli yansıyacağını öngördü. Tözge, "Şu an bizim KOBİ kredilerimiz de açık. Faiz oranlarımız da rekabetçi. Ama şu anda reel piyasada krizin etkisi tamamen geçmiş değil. Üretici açısından baktığınızda yeni kapasite artırmadan önce boş kapasiteyi doldurmanız lazım. İşin ticari taraftaki kredi talebinin bir iki dönem gecikmeli geleceğini tahmin ediyorum" dedi.

Hiç yorum yok: