24 Ağustos 2009 Pazartesi

FAİZLER DÜŞTÜ, MEVDUATTA 'ZAP' HESAP DÖNEMİ BAŞLADI

Tek haneye inen faizlerle birlikte mevduat cazibesini kaybedince bankalar, müşteri talebini canlı tutabilmek için ürünlerini çeşitlendirmeye başladı. Anadolubank da yaklaşık 1.5 ay önce 'Zap Hesap' adıyla müşterilerine TL, dolar ve euro arasında geçiş yapabilme seçeneğini sundu.. 45 gün ile 90 günlük vadeler arasında açılabilen Zap Hesap'ta vade boyunca para birimini istediğiniz kadar değiştirme hakkınız var. 45 günlük TL mevduat olarak açtığınız hesabınızı 15. günde dolara, bir gün sonra tekrar TL'ye veya euroya çevirebiliyorsunuz. Bu geçiş sırasında müşterilerinin herhangi bir faiz kaybı yaşamadığını belirten Anadolubank Perakende ve Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, 'Bu ürüne beklediğimizin üzerinde talep geldi. Hatta Türkiye'de faaliyet gösteren 4 yabancı sermayeli banka, ürünün çıktığı ertesi gün bizi arayarak bilgi aldı ve benzer ürünü çıkarmak üzere hazırlıkları var' dedi.
90 GÜNDE 90 KERE ZAPLAYIN
Düşük faiz ortamıyla birlikte paradan para kazanmanın zorlaştığını ifade eden Atakan, mevduat müşterilerinden gelen talep üzerine bu ürünü geliştirdiklerini anlattı. Atakan, ürünün özelliklerini şöyle aktardı: 'Kriz döneminde müşterilerimiz faiz düşüşüne karşı yapacak çok fazla bir şey bulamadı. Borsa riskli bir seçenek. Vadeden önce bozmamak şartıyla para birimlerine değişim şansını verdik. Müşteri hesabını ister dolar, ister TL veya euro açıyor. 10 günde dolardan euroya dönmek istiyor. Hemen ilgili pariteden euroya dönebiliyor. 10 gün dolarda kaldı, yüzde 3 faizin 10 günlük kısmını aldı. Tekrar TL'ye geçti. 90 günde 90 kere para birimini değiştirebiliyor. Bir anlamda paranızı overnight aylık mevduat faizinden bağlamış oluyorsunuz.'
FENOMEN HALE GELDİ
Banka müşteri tarafından bu ürünün 'fenomen' haline geldiğini belirten Atakan, şöyle devam etti: 'Bu ürünü 100 bin lira civarında minimum tabanla devreye soktuk ama talep artınca tabanı 50 bin liraya çektik. Mevduatımızın yüzde 3'lük kısmı ilk 15 günde Zap mevduat haline geldi. Şu anda toplam mevduat müşterimizin yüzde 6'sı bu ürünü tercih ediyor. Ayrıca günde 20-25 adet yeni müşteri geliyor. Hedefimiz bu oranı yüzde 10-15'e çekmek.'

Fiyat uygun, eylüle kadar parası olan konut alabilir
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, son çeyrekte ekonominin büyüme trendine girmesi ve enflasyondaki hareketliliğe bağlı olarak faizlerde iniş trendinin duracağını öngörürken şu önerilerde bulundu: 'Bireysel kredilerde olsun veya uzun vadeli kredilerde faiz oranlarındaki düşüş eğiliminin en fazla bir ay daha sürecek. Son çeyrekte faiz düşüş trendinin yerini uzun vadeli fiyatlamalarda, faiz yükselişlerine bırakacak. Bu noktada yatırımcıya uzun vade değil, belki bir iki üç ayı geçmeyecek bir yatırım yapmalarını öneriyorum. Eylül sonuna kadar oluşacak fiyat seviyeleri, belki önümüzdeki 3-4 yıl boyunca en düşük seviyeler olacak. Temmuz ve ağustos ayları genellikle tatil ayları olduğu için konut piyasası canlı değildir. Parası olan ve çok borçlu yakalanmayanlar için konut almak için uygun zaman.'

Son çeyrek, ekonomi yüzde 4-5 büyür
Atakan, makro ekonomik göstergeler ve piyasalarla ilgili beklentilerini ise şöyle dile getirdi:
BÜYÜME: ABD, son çeyrekte kuvvetli bir artıya geçecek. Son çeyrekte yüzde 4 ile 5 büyümeyi Türkiye'de de yakalayabiliriz. Yılı ise ilk ve ikinci çeyrekten gelen küçülme dolayısıyla yüzde 4 ila 5 arasında bir küçülme ile kapatacağımızı tahmin ediyorum.
DOLAR: Doların orta vadede değer kazanacağı varsayımıyla üst bantta 1.52 seviyelerinin görülmesi olası. Alt bandın faiz artış dönemi başlayana kadar biraz daha geniş olduğunu düşünüyorum. 1.47-1.45 arası, orasının da kırılmasıyla beraber 1.40'a kadar gerileyebilir.
FAİZ: Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan iki ay daha 0.25'ler civarında faiz indirimi gelebilir. Son çeyrek verileri artık MB'nin faiz indirim cesaretini azaltabilir.
BORSA: 22-27 bin aralığından 45 bin aralığına geldi. Yüzde 100'lük şişmiş piyasa var. Borsayı biraz finans şirketleri taşıdı. Finans şirketleri ikinci yarıyı, ilk altı ay kadar karlı geçirmeyecek. Faizlerdeki düşüşün verdiği çaresizlikle borsa eski ralli trendini kaybedecek ama düşmese de yatay bir döneme girecek.

TL ile başlıyor dövize dönüyor
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, Zap Hesap'ta klasik olarak TL ile başlandığını vurgulayarak, 'Şu anda yüzde 40'a yakını TL'de yüzde 50'ye yakını dolarda. Özellikle 1.52-1.45 bandından bayağı bir müşterimiz dolar ile TL arasında gitti geldi. Geri kalanı euroda' dedi.

Ürün canavarı banka olmaya devam
2008 yılının ilk yarısında Anadolubank'ın 34 milyon lira kar elde ettiğini hatırlatan Atakan, bu yılın aynı döneminde ise bu rakamın 73 milyon lira olarak gerçekleştiğini açıkladı. Atakan, bankanın nakdi kredilerinin yüzde 10 büyüdüğünü belirtirken, özkaynaklarının da yüzde 15 artışla 583 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
Hedef tarım bankacılığı
Recep Atakan, Anadolubank'ın önümüzdeki dönemdeki hedeflerini ise şöyle özetledi: 'Üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 10-12 arası şube açılışı yaparak tarım bankacılığı yapmak üzere hazırlıklarımızı yaptık. Şu anda 77 olan şube sayımızı 85 ile 90 arası bir seviyede kapatarak sene sonuna kadar ağırlıklı tarım bölgelerinde şubeleşme politikamız var. Yılın ikinci altı ayında özellikle kredi pastasında payımızı biraz daha artırabilmeyi hedefliyoruz.' Anadolubank'ın Paritem ürünü hakkında da bilgi veren Atakan, 4 bin dolar olan giriş sınırını küçük müşterilerini de çekmek amacıyla 500 dolara çektiklerini ifade etti.
Euro ve dolar birinci
Atakan, şöyle devam etti: 'Böylece Mini Paritem adında platformumuzu genişlettik. Banka güvencesinde işlem yaptıran tek platform. Casino mantığında değil, müşteriyi bilgilendirerek çalışıyoruz. Euro ve dolar işlemleri birinci sırada. İkinci sırada pound geliyor. Altın da trade edilebiliyor. Önümüzdeki sene de bireysel bankacılıkta ürün canavarı bir banka olmaya devam edeceğiz.'

Faizler neden bu kadar hızlı düştü?

Recep Atakan, geçen hafta başında konut kredilerinde yoğunlaşan faiz yarışının nedenlerini şöyle sıraladı:
1- MB'nin başlattığı faiz indirim sürecine piyasalar olumlu tepki vermeye başladı. Müşterinin faize duyarlı olduğu yerler genelde bireysel tüketim ürünleri, araba, konut veya tüketici kredileri. O yüzden faiz indirimleri burada yoğunlaşıyor.
2- Son dönemde özellikle yurtdışındaki maliyetlerin düşmesi tüm bankaların yurtdışından kendilerini hedge edip yurtiçine tüketiciye para verebilme konusunda elini rahatlattı.
3- MB'nin faiz taahhüdü ile önümüzü daha rahat görmeye başladık.
4- Kısa vadeli bono faizleri ve Merkez Bankası'nın gecelik faizleri tek haneye geriledi.
Ayfer ARSLAN-AKŞAM GAZETESİ

Hiç yorum yok: