30 Nisan 2010 Cuma

LİDYALILAR BU İCADI KISKANACAK!

Kartlı ödeme sistemlerinde gelişen yeni teknolojiler gelecekte nakit para trafiğini ortadan kaldıracak. Toplu taşımada kredi kartı kullanımının yaygınlaşması, mobil ödeme olarak adlandırılan NFC (Yakın alan iletişimi) ve biometri teknolojisi ile 2025 yılında nakit ödeme tarih olacak. Ayrıca parmak izi ile çalışan internet bankacılığı, şifre yerine retinayı okuyup bankacılık işlemi yapan ATM'ler gelecekte kartlı ödeme sistemlerindeki yeni trendler olacak.
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 20.kuruluş yıldönümü nedeniyle 27 Nisan'da Londra'da PSE Consulting Başkanı Peter Jones ile birlikte basın toplantısı düzenleyen BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kartlı ödeme sistemlerindeki gelecek nesil teknolojileri tanıttı.

PİLOT UYGULAMA LONDRA'DA
NFC ve biometriyi geleceğin teknolojileri olarak tanımlayan Özinal, temassız kartların bir adım sonrası olan NFC teknolojisi ile ödemelerin cep telefonları üzerinden yapılacağını söyledi. Yakın alan iletişimi NFC (Near Field Communication) ile yakın gelecekte cep telefonları ile farklı şehir ve ülkelerde alışveriş yapılabileceğini, bilet satın almadan seyahat edilebileceğini anlatan Özinal, "NFC ile para transfer edebileceksiniz. Sinema bileti satın alabileceksiniz. 2012'deki Londra olimpiyatlarında bu teknolojiye ilişkin bir pilot uygulama gerçekleştirilecek. Türkiye de kartlı ödeme sistemlerinde ulaştığı gelişkinlik düzeyi ve temassız kartlar alanında yaptığı yeniliklerle Londra Olimpiyatlarında pilot ülkelerden biri olacak. Olimpiyatlarda her türlü ödeme temassız kartlarla ve cep telefonları ile yapılabilecek. " diye konuştu.

Ortak POS ile 120 milyon TL tasarruf
Ortak ATM'den sonra BKM'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı bir diğer projenin de ortak POS olduğunu aktaran BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Farklı bankaların sunduğu kampanyalardan tüketiciler ortak POS olan işyerinde tek bir POS üzerinden yararlanabilecek ve hem işyeri hem de sektör maliyetlerden kurtulacak. Projenin 2011 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesi ile 120 milyon lira tasarruf edilmesi bekleniyor" dedi.

Kartları uç uca eklesek dünyayı 22 kez dolaşırız
Türkiye'deki kartlı ödeme sistemlerinin 20 yılda ulaştığı büyüklükleri de aktaran Özinal, kredi kartlarının sözkonusu dönemde yüzde 6 bin, banka kartlarının yüzde bin, ATM sayısının ise yüzde bin 500 büyüdüğünü ifade etti. Özinal'ın verdiği bilgilere göre, son 20 yılda alışveriş ve ATM'lerde toplam 12.6 milyar kere kredi kartımızı cüzdanımızdan çıkarttık. Mevcut 110 milyon banka ve kredi kartı eğer uç uca eklenirse dünyanın çevresini 22 kere dolaşabiliyoruz. Toplam kartların ağırlıkları ise 550 tonu geçiyor.

Türkiye test merkezi
PSE Consulting Başkanı Peter Jones da toplantıda yaptığı konuşmada, Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün gelişimine dikkat çekerek Türkiye'nin birçok yaratıcı düşünce için test merkezi haline geldiğini söyledi. Eskiden ABD'de gündeme gelen yaratıcı düşüneceler İngiltere tarafından kopyalandığını belirten Jones, "Bugün Türkiye'de geliştirilen birçok uygulama Avrupa ülkelerinde uygulanıyor. Hatta son birkaç ay önce İngiltere'nin en büyük bankalarından bir tanesi Türkiye'de geliştirilen taksit ödül programını devreye aldı" diye konuştu.

Kartınız sizi gözünüzden tanıyacak
-------------------------------------
*Biometrik doğrulama teknolojisiyle internet bankacılığına parmak izi kullanarak gireceğiz.
*Göz tarayıcısı yardımıyla ATM'den şifre kullanmadan para çekebileceğiz.
*Ses tanıma ile bankalara sesli talimat vermek mümkün olacak.
*İçine atılan ürünü okuyan ve ödeme kabul eden alışveriş arabaları,
*Seansları gösteren ve bilet satın alınan sinema afişleri ve içilen içkinin hesabını tutan ve ödeme kabul eden masalar,
*Sipariş alan ve ödeme kabul eden buzdolapları günlük hayatımıza girecek.
*Tüm ödemeleri vücudumuza yerleştirilebilir çipler ve biometrik doğrulama yöntemleri ile gercekleştireceğiz.
Ayfer ARSLAN

Hiç yorum yok: