21 Nisan 2010 Çarşamba

AKSİGORTA, UYGUN ORTAK ÇIKMAZSA YOLA TEK DEVAM EDECEK

Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, sigorta sektöründe liderliği hedeflediklerini ve bu hedefe ulaşmak için ortaklık arayışına start verdiklerini belirterek, "Yurt içi ve yurtdışından çok sayıda talip var. Yıl sonundan önce sonuçlanmasını beklemiyoruz. Bu sürecin sonunda bir ortaklık çıkabilir veya çıkmayabilir. Eğer süreç hedeflerimize uygun bir ortaklık ile sonuçlanamazsa, Aksigorta tek başına da sektörün güçlü bir şirketi olarak organik büyüme ile yoluna devam edecek" dedi
Aksigorta'nın 50. yılı dolayısıyla İstanbul'da Sabancı Center'da düzenlenen basın toplantısına, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş ve Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen katıldı.

SİGORTA ANA İŞ KOLUMUZ
Aksigorta'yı sabancı Grubu'nun ilk göz ağrılarından biri olarak niteleyen Güler Sabancı, "Sabancı Holding olarak hizmet sektöründe ve müşteriye yakın olma konularında büyümeyi hedefliyoruz. Bu anlamda Aksigorta'dan önümüzdeki dönemde liderliğini daha da pekiştirecek girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Sigorta sektörü, Sabancı Holding için ana iş koludur ve ana büyüme
platformlarımızdan biridir. Dört sene üst üste en kaliteli ve en güven veren şirket seçilmek, bizlere ilave bir sorumluluk veriyor" diye konuştu.

ABD VE ASYA'DAN İLGİ
Hakan Akbaş da konuşmasında, Aksigorta'nın halka açık elementer sigorta şirketleri arasında 2009 yılında en karlı iki şirketten birisi olduğunu vurgulayarak, "2009 yılında sektörde mükemmel fırtına yaşandı. İyi kaptan fırtınalı günlerde belli olur. Aksigorta yılı karlılık ve sermaye yeterliliği açısından sektörün üzerinde bir performansla kapattı" dedi. 2010 yılında sektörde yüzde 5-6'lık bir reel büyüme öngördüklerini dile getiren Akbaş, "2010 ve sonrasında Türkiye sigorta sektörünün büyük oyuncularının ilgisinin devam edeceğini düşünüyorum, özellikle Amerika ve Asya'daki oyuncular tarafında" diye konuştu.


Sermayesi yetersiz şirkete kırmızı kart

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünün sermaye ihtiyacı olan şirketleri bu yılın haziran ayına kadar ilave sermaye artışına mecbur bıraktığını hatırlatan Akbaş, şunları söyledi: "Burada Hazine'den beklentimiz şirketlerin özkaynak, sermaye yeterliliği ve taşıdıkları riskler konusunda bu sene sıkı takipçi olmalarını istiyoruz. Hazine bütün sigorta şirketlerini mercek altına yatırmalıdır ve gerekli sermaye oranına ulaşamayan veya ulaşmak istemeyen şirketlere de bizce kırmızı kart göstermelidir. 2010 ve sonrasına baktığımızda bir konsolidasyon göreceğimize inanıyoruz."

Yönetim ortak olmalı

Hakan Akbaş, Aksigorta'nın stratejik ortaklık arayışına ilişkin son gelişmeleri ise şöyle aktardı: "Bizim için önemli olan stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, bu hedeflere daha çabuk ulaşabileceğimiz, yönetim anlayışı bizimkine benzeyen bir dünya lideriyle birlikte ortaklık yapabilmek. Ama tabii bizim de olmazsa olmazlarımız var. Biz hisselerimizin yarısını satmıyoruz. Bizi hedeflerimize götürecek bir ortakla yola devam etmek istiyoruz. Yönetim ortak olmalı. Bu olmadığı zaman bir şekilde yolumuza devam ederiz. 2009 yılında sonuçlarımız sektördeki mükemmel fırtınaya rağmen gayet iyi. Bütün planlarımızı bu ortaklık olmayacakmış gibi yaptık."

50 YILDA NEREDEN NEREYE GELDİ?
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen
, toplantıda rakamlarla Aksigorta'nın 50 yılını şöyle özetledi:
-50 yıllık prim toplamı: Bugünkü değeri 15 milyar lira
-Ödediği toplam hasar: 10 milyar lira
-Yarattığı istihdam: 10 bin kişinin üzerinde istihdam hacmi
-Poliçe sayısı: Yaklaşık 30 milyon
-Müşteri sayısı: 12 milyonu aşkın müşteri

Hiç yorum yok: