22 Nisan 2010 Perşembe

51 YILLIK AKBANKLI HAMİT BELLİ, ARAMIZDAN AYRILDI

Türk bankacılık sektörünün duayenlerinden Hamit Belli vefat etti. Çalışma hayatına 1956 yılında Akbank'ta müfettiş olarak başlayan ve 50 yıl boyunca Akbank'a hizmet veren Belli uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. Hamit Belli'nin cenazesi, bugün öğleyin Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.
1928 İstanbul doğumlu olan Belli, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Paris'te ekonomi eğitimi aldı ve meslek hayatına 1955 yılında Akbank'ta stajyer olarak başladı. 1974 yılında Akbank'ın Kaynaklar ve Geliştirme Hizmetleri'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Belli, 1980-1995 yılları arasında Akbank Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 2006 yılına kadar ise Akbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarına devam eden Belli, daha sonra Turkish Bank A.Ş.'nin Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi.

İKSV'NİN KURUCULARI ARASINDA
Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Emin Beliğ Belli'nin oğlu olan Hamit Belli, aileden gelen sanat tutkusunu Akbank Sanat'ın kuruluşuna önderlik ederek gösterdi. Gençlik yıllarında lise arkadaşı Haldun Dormen'in kurduğu Dormen Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Belli, 1977 yılında Nejat Eczacıbaşı önderliğinde 17 işadamı ve sanatsever ile birlikte İstanbul'da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) kurucuları arasındaydı.

AKBANK'A KATKISI BÜYÜK
Belli'nin vefatı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise Hamit Belli'nin 1980 sonrasında Genel Müdür olarak Akbank'ın dönüşümünde büyük emeği olduğunu belirterek, "Mali sistemdeki gelişmelere paralel olarak Akbank da yönünü belirlemekte gecikmemişti. O yıllarda yepyeni bir bankacılık anlayışı doğuyordu. Bilgisayar uygulamaları ve online işlemlerin ilk adımlarının atıldığı bu dönemde, Akbank'ın bugünleri için Sayın Belli'nin katkıları büyük rol almaktadır. Bankacılık faaliyetleri dışında Akbank'ın kültür sanata verdiği önem ve değerle kurduğu Akbank Sanat'ın kuruluşunda da Hamit Belli'nin vizyon ve duruşu önemlidir. Sayın Belli hayatının son günlerine kadar Akbank Sanat'ın Danışma Kurulu'nda yer almış ve Akbank'ın kültür sanat aktivitelerine katkıda bulunmuştur" dedi.

Hiç yorum yok: